Pierś indyka z komosą ryżową i awokado
Pierś indyka z komosą ryżową i awokado
Przygotowanie
- Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Mięso oczyszczamy i posypujemy przyprawami z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (na złotawy kolor)
- Awokado obieramy i kroimy w plastry
- Pomidora kroimy w cząstki
- Mięso ściągamy z patelni i kroimy w plastry
- Na talerzu układamy sałatę oraz szpinak, a na wierzch nakładamy komosę, mięso, awokado oraz pomidora (jak na załączonym obrazku), całość skrapiamy tłuszczem, posypujemy przyprawami i dekorujemy kawałkiem cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia piersi z indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (150 g)
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Pomidor (85 g)
- Awokado (70 g)
- Sałata karbowana (30 g)
- Szpinak (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Cytryna (20 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką
Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa 2
Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy, opcjonalnie tłuszcz i dokładnie mieszamy Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut
WIĘCEJ >Gulasz warzywny z soczewicą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…
WIĘCEJ >Chłodnik truskawkowy
Truskawki płuczemy i odcedzamy na sitku Usuwamy szypułki Kroimy każdy owoc na 4 części (jak duże, to na więcej) Truskawki wkładamy do garnka, zalewamy wodą Wstawiamy na palnik i grzejemy Tapiokę wsypujemy do miseczki, wlewamy…
WIĘCEJ >