Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami
Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami
Przygotowanie
Pierś kaczki z żurawiną
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
- Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry)
- Następnie z obu stron nacieramy przyprawami
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy pierś i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przyprawy i wkładamy pierś skórą do dołu
- Następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 45-60 minut (co ok. 15 minut polewamy powstającym sosem)
- Pierś przenosimy na talerz i podajemy z żurawiną oraz ziemniakami
Ziemniaki
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy na papier
- Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.
Autor
Lista składników
Pierś kaczki z żurawiną
- Sok z pomarańczy (400 g)
- Kaczka pierś (370 g)
- Żurawina konfitura (100 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Ziemniaki
- Ziemniak (300 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą
Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…
WIĘCEJ >Kurczak curry ze smażonymi bananami
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…
WIĘCEJ >Drobiowe kotleciki z buraczkami
Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >