fbpx
logo
Szukaj
open close

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5a3beddd-f279-463a-ba0f-fbd797283c66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

Przygotowanie

Pierś kaczki z żurawiną

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry)
  • Następnie z obu stron nacieramy przyprawami
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy pierś i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przyprawy i wkładamy pierś skórą do dołu
  • Następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 45-60 minut (co ok. 15 minut polewamy powstającym sosem)
  • Pierś przenosimy na talerz i podajemy z żurawiną oraz ziemniakami

Ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy na papier
  • Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pierś kaczki z żurawiną

  • Sok z pomarańczy 100% (400 g)
  • Kaczka pierś (370 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sałatka z pieczoną kaczką

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pierś z kaczki nacieramy solą i pieprzem. Układamy mięso na nagrzanej patelni skórą do dołu (…)

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą (…)

WIĘCEJ >

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i (…)

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę (…)

WIĘCEJ >