fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5a3beddd-f279-463a-ba0f-fbd797283c66
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

Przygotowanie

Pierś kaczki z żurawiną

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry)
  • Następnie z obu stron nacieramy przyprawami
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy pierś i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przyprawy i wkładamy pierś skórą do dołu
  • Następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 45-60 minut (co ok. 15 minut polewamy powstającym sosem)
  • Pierś przenosimy na talerz i podajemy z żurawiną oraz ziemniakami

Ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy na papier
  • Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pierś kaczki z żurawiną

  • Sok z pomarańczy (400 g)
  • Kaczka pierś (370 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb żytni z awokado

Awokado obieramy, kroimy w plastry i rozkładamy na kromkach chleba Całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – sówka i rakieta z serem

Sówka Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >

Aromatyczny gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową

Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >