fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5a3beddd-f279-463a-ba0f-fbd797283c66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

Przygotowanie

Pierś kaczki z żurawiną

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Skórę piersi kaczki lekko nacinamy pod skosem w dwie strony (tak aby powstały drobne rąby na połowę głębokości skóry)
  • Następnie z obu stron nacieramy przyprawami
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy pierś i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy przyprawy i wkładamy pierś skórą do dołu
  • Następnie wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 45-60 minut (co ok. 15 minut polewamy powstającym sosem)
  • Pierś przenosimy na talerz i podajemy z żurawiną oraz ziemniakami

Ziemniaki

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w plastry i układamy na papier
  • Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Pierś kaczki z żurawiną

  • Sok z pomarańczy (400 g)
  • Kaczka pierś (370 g)
  • Żurawina konfitura (100 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (300 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >

Kurczak curry ze smażonymi bananami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę Owoce obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i podsmażamy przez ok. 7-8 minut…

WIĘCEJ >

Drobiowe kotleciki z buraczkami

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Mięso mielimy na standardowym sitku maszynki do miski Dodajemy przecier z przyprawami i dokładnie mieszamy Z…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >