fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi kaczki z czerwoną kapustą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c69a31604-fda8-4acc-adfc-3f85c1211e7d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piersi kaczki z czerwoną kapustą

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem przypraw (soli)
  • Główkę kapusty obieramy i szatkujemy
  • Następnie wrzucamy poszatkowaną kapustę do wrzącej wody na ok. 2-3 minuty, po czym odcedzamy i studzimy
  • Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z jabłkiem
  • Do miski z jabłkiem dodajemy kapustę, sok z cytryny, przyprawy (sól i pieprz) oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, po czym nacinamy skórę w kratkę i oprószamy przyprawami (tymiankiem, solą i pieprzem)
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Na rozgrzaną patelnię kładziemy mięso skórą do dołu i smażymy do momentu, aż wytopi się tłuszcz, a skóra się zarumieni
  • Mięso odwracamy na drugą stronę i smażymy do momentu, aż druga strona się zarumieni
  • Dolewamy wino, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do momentu, aż piersi będą miękkie i powstanie gęsty sos
  • Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem z kapustą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta czerwona (2250 g)
  • Kaczka pierś (700 g)
  • Wino czerwone wytrawne (600 ml)
  • Jabłko (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Tymianek suszony (6 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Szatkownica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Polędwica wołowa w bekonie

Każdy stek powinien ważyć ok. 115 g Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Brzegi każdego steku owijamy plastrami bekonu i spinamy wykałaczkami Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Zupa rzodkiewkowa

Rzodkiewki dokładnie oczyszczamy Dymkę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dymkę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do…

WIĘCEJ >

Aromatyczny gulasz rybny

Cebulę obieramy i kroimy w plastry Chili i zieleninę drobno siekamy Oliwki kroimy w plasterki Rybę oczyszczamy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, chili oraz przyprawy (ziele angielskie) i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >