fbpx
logo
Szukaj
open close

Kaczka nadziewana jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c918b7787-a38b-4ffb-9d9b-81b840255b09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kaczka nadziewana jabłkami

Przygotowanie

  • Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy w środku i na wierzchu przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem), po czym odstawiamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki
  • Następnie posypujemy jabłka przyprawami (cynamonem) i dokładnie wcieramy
  • Kaczkę faszerujemy owocami i spinamy wykałaczkami
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem
  • Do brytfanny wkładamy kaczkę i polewamy winem
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (podczas pieczenia kaczkę często polewamy sosem)
  • Upieczoną kaczkę dzielimy na porcję i podajemy polaną sosem
  • Opcjonalnie możemy podawać kaczkę z kluskami lub ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kaczka tuszka (2500 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Gulasz z ryżem

Mięso kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kawałki mięsa i smażymy…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z kurczakiem i ryżem

Mięso oczyszczamy, przenosimy do garnka, dolewamy bulion, dodajemy sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut Marchew obieramy i kroimy w drobną kostkę Por kroimy w półksiężyce Kalafior dzielimy na różyczki Do garnka z…

WIĘCEJ >