fbpx
logo
Szukaj
open close

Kaczka nadziewana jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c918b7787-a38b-4ffb-9d9b-81b840255b09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kaczka nadziewana jabłkami

Przygotowanie

  • Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy w środku i na wierzchu przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem), po czym odstawiamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki
  • Następnie posypujemy jabłka przyprawami (cynamonem) i dokładnie wcieramy
  • Kaczkę faszerujemy owocami i spinamy wykałaczkami
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem
  • Do brytfanny wkładamy kaczkę i polewamy winem
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (podczas pieczenia kaczkę często polewamy sosem)
  • Upieczoną kaczkę dzielimy na porcję i podajemy polaną sosem
  • Opcjonalnie możemy podawać kaczkę z kluskami lub ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kaczka tuszka (2500 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku

Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…

WIĘCEJ >

Cukinia nadziewana farszem bolońskim

Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok….

WIĘCEJ >

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >