Kaczka nadziewana jabłkami
Kaczka nadziewana jabłkami
Przygotowanie
- Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy w środku i na wierzchu przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem), po czym odstawiamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki
- Następnie posypujemy jabłka przyprawami (cynamonem) i dokładnie wcieramy
- Kaczkę faszerujemy owocami i spinamy wykałaczkami
- Brytfannę smarujemy tłuszczem
- Do brytfanny wkładamy kaczkę i polewamy winem
- Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (podczas pieczenia kaczkę często polewamy sosem)
- Upieczoną kaczkę dzielimy na porcję i podajemy polaną sosem
- Opcjonalnie możemy podawać kaczkę z kluskami lub ziemniakami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kaczki.
Autor
Lista składników
- Kaczka tuszka (2500 g)
- Jabłko (500 g)
- Wino czerwone wytrawne (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Majeranek suszony (3 g)
- Cynamon mielony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Burgery gryczane
Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…
WIĘCEJ >Talerz wędzonej szynki z warzywami duszonymi na masełku
Marchewkę obrać i pokroić w plastry, a następnie przekroić każdy plaster w paski Paprykę pokroić w centymetrowe paski Na patelni rozgrzać tłuszcz Wrzucić warzywa i zasmażać 4-5 min Lekko posolić i popieprzyć Na talerzu rozkładamy…
WIĘCEJ >Cukinia nadziewana farszem bolońskim
Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (do momentu, aż przestanie być surowe) Dodajemy pomidory z przyprawami, mieszamy i dusimy przez ok….
WIĘCEJ >Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…
WIĘCEJ >