fbpx
logo
Szukaj
open close

Kaczka nadziewana jabłkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c918b7787-a38b-4ffb-9d9b-81b840255b09
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kaczka nadziewana jabłkami

Przygotowanie

  • Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy w środku i na wierzchu przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem), po czym odstawiamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki
  • Następnie posypujemy jabłka przyprawami (cynamonem) i dokładnie wcieramy
  • Kaczkę faszerujemy owocami i spinamy wykałaczkami
  • Brytfannę smarujemy tłuszczem
  • Do brytfanny wkładamy kaczkę i polewamy winem
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godz. (podczas pieczenia kaczkę często polewamy sosem)
  • Upieczoną kaczkę dzielimy na porcję i podajemy polaną sosem
  • Opcjonalnie możemy podawać kaczkę z kluskami lub ziemniakami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kaczki.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kaczka tuszka (2500 g)
  • Jabłko (500 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Majeranek suszony (3 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Piersi kaczki z soczewicą i marmoladą mandarynkową

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Piersi wkładamy do brytfanny skórą do góry, a następnie wkładamy do piekarnika na (…)

WIĘCEJ >

Pierś kaczki z żurawiną i ziemniakami

Pierś kaczki z żurawiną Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Skórę piersi kaczki lekko nacinamy (…)

WIĘCEJ >

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą (…)

WIĘCEJ >

Kaczka z wolnowaru z modrą kapustą

Kaczka: Kaczkę kładziemy w wolnowarze Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem  Ręką wcieramy przyprawy w mięso Cebulę obieramy, kroimy w plastry Gruszkę (…)

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę (…)

WIĘCEJ >