fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi kaczki z soczewicą i marmoladą mandarynkową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a59f8d1-5851-4d7a-85fe-25e9c2a4f3b7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piersi kaczki z soczewicą i marmoladą mandarynkową

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Piersi wkładamy do brytfanny skórą do góry, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy piersi z piekarnika i odkładamy na ok. 5 minut
  • Soczewicę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (najpierw doprowadzamy do wrzenia, później zmniejszamy ogień i gotujemy)
  • Mandarynki obieramy i dzielimy na cząstki (pestki usuwamy)
  • Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy mandarynki i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (lub do momentu, aż zawartość zmniejszy swoją objętość o 2/3 ilości)
  • Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na patelnię teflonową i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie dolewamy wino oraz sok jabłkowy i gotujemy przez ok. 10 minut (lub do momentu, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę)
  • Piersi wyciągamy z brytfanny i zlewamy nadmiar tłuszczu
  • Do brytfanny wsypujemy soczewicę, dolewamy bulion i mieszamy
  • Następnie wkładamy brytfannę do piekarnika i doprowadzamy bulion do wrzenia, po czym gotujemy przez ok. 2-3 minuty (lub do momentu, gdy wywar prawie całkiem wyparuję)
  • Piersi kroimy w plastry
  • Soczewicę rozkładamy na talerze, na wierzch kładziemy piersi, a na piersi nakładamy marmoladę i całość polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaczką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Piersi kaczki

  • Kaczka pierś (350 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Sos malinowy

  • Malina (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (60 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Goździk mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia, Patelnia - o grubym dnie, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy z krewetkami i warzywami

Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Paprykę kroimy w drobną kostkę Z grochu odcinamy końcówki…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kulkami mięsnymi

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy połowę cebuli z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Następnie przenosimy zawartość patelni do miski Dodajemy mięso i bułkę tartą, wybijamy…

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >