fbpx
logo
Szukaj
open close

Piersi kaczki z pieczoną cykorią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c549fb398-2eb7-4162-b941-93e8710d85df
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piersi kaczki z pieczoną cykorią

Przygotowanie

Pierś kaczki z pieczoną cykorią

  • Skórę piersi nakłuwamy widelcem
  • Cykorię kroimy wzdłuż na ćwiartki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Piersi smarujemy miodem i posypujemy przyprawami (solą)
  • Następnie kładziemy piersi na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Do gotującej się wody wlewamy sok z cytryny, wkładamy cykorię i blanszujemy przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy i odkładamy
  • Cykorię smarujemy tłuszczem i kładziemy obok piersi, blachę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 5-6 minut
  • Na talerzach układamy cykorię z kaczką i całość polewamy owocowym purée

Owocowe purée

  • Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w plastry
  • Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki
  • Do rondla wkładamy jabłka i śliwki, dolewamy bulion, dodajemy słodzik (cukier) i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (lub do miękkości)
  • Sos przecedzamy do miski, a owoce przecieramy przez sitko i mieszamy z sosem
  • Do sosu dolewamy wino i ocet, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami (solą i pieprzem)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kaczką.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pierś kaczki z pieczoną cykorią

  • Kaczka pierś (700 g)
  • Cykoria (340 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Owocowe purée

  • Jabłko (180 g)
  • Śliwka (świeża) (175 g)
  • Bulion jarski (150 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (30 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)
  • Cukier trzcinowy (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gulasz z serc wieprzowych

Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Serca kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Oddzielamy z selera każdą…

WIĘCEJ >

Ryżowy kotek

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z papryki czerwonej i szynki wycinamy kawałki na kształt kokardki i ust Z papryki żółtej wycinamy małe kółko Z ogórka wycinamy kawałki na kształt oczek i wąsów Pomidorka kroimy…

WIĘCEJ >

Kaczka nadziewana jabłkami

Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy w środku i na wierzchu przyprawami (solą, pieprzem i majerankiem), po czym odstawiamy na ok. 1 godz. w chłodne miejsce Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Jabłka obieramy, usuwamy…

WIĘCEJ >

Kasza, kurczak, ryż i dynia

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Kaszę i ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >