Pikantne łódeczki ziemniaczane
Pikantne łódeczki ziemniaczane
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki
- Chili drobno siekamy
- W garnku zagotowujemy wodę
- Na wrzątek wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy ziemniaki na ok. 5 minut
- Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
- Ziemniaki odcedzamy, przenosimy na ręcznik i dokładnie osuszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
- Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy chili wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy
- Następnie wykładamy ziemniaki na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (800 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…
WIĘCEJ >Chrupiące ziemniaczki
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, a następnie robimy na nich nacięcia co ok. 4-6 mm przez 3/4 grubości ziemniaka (uważamy by nie przeciąć ziemniaków do końca) Blachę skrapiamy tłuszczem i…
WIĘCEJ >Ziemniaczki zapiekane w ziołach
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Cebulę obieramy i kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Ziemniaczki z grilla
Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ziemniaki obieramy i kroimy na pół lub w ćwiartki W garnku roztapiamy tłuszcz i wyłączamy kuchenkę Rozgrzewamy grill W naczyniu płaskim rozkładamy folię aluminiową Na folii układamy cebulę, a…
WIĘCEJ >