fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne łódeczki ziemniaczane

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1dc6883-5826-4f62-b348-8ef1e618b16f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne łódeczki ziemniaczane

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki
  • Chili drobno siekamy
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Na wrzątek wrzucamy ziemniaki, wyłączamy kuchenkę, przykrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy ziemniaki na ok. 5 minut
  • Przygotowujemy talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy na ręcznik i dokładnie osuszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem
  • Ziemniaki przenosimy do miski, dodajemy chili wraz z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Następnie wykładamy ziemniaki na papier i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut (po ok. 10 minutach obracamy ziemniaki na drugą stronę)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (800 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka wieprzowe z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z czosnkiem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W formie do pieczenia układamy mięso, dodajemy czosnek (wraz z łupinami) i całość skrapiamy płynnym tłuszczem (najlepiej jest go wcześniej rozpuścić w garnku) Mięso polewamy bulionem, posypujemy przyprawami…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z serem pleśniowym

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w cienkie plastry Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – pies

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt uczy i tułowia psa Awokado obieramy, usuwamy pestkę i odkrawamy plaster Szczypior kroimy na ok. 5 cm paski Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt psa (tak jak…

WIĘCEJ >