fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantny indyk na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66ef970b-b149-4241-9525-754725e87082
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantny indyk na sałacie

Przygotowanie

  • Delikatnie usuwamy z sałaty głąb, pozostałą część wkładamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut (dzięki temu liście będzie łatwiej oddzielać
  • Liście sałaty rozdzielamy i kilka najlepszych liści przycinamy nożyczkami do pożądanego kształtu, następnie pod przykryciem chowamy liście do lodówki
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulki drobno kroimy (osobno białą i osobno zieloną część)
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Chili drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z imbirem, białą część cebulki, marchewkę oraz chili i smażymy przez ok. 10 sekund, cały czas mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso będzie dobrze usmażone, a pozostałe składniki zmiękną)
  • Dodajemy sos sojowy, dolewamy wodę i gotujemy często mieszając do momentu, aż wyparuję cała woda
  • Potrawę dzielimy na równe porcję i układamy na liściach sałaty, po czym dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Cebula dymka (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Woda (45 ml)
  • Chili (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Nożyczki, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym

Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika

WIĘCEJ >

Kanapki z awokado, rzodkiewką i roszponką

Awokado obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Kanapki smarujemy tłuszczem, układamy na nich roszponkę, awokado oraz rzodkiewkę i posypujemy przyprawami (jeśli są podane w składnikach)

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym

Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…

WIĘCEJ >