Pikantny indyk na sałacie
Pikantny indyk na sałacie
Przygotowanie
- Delikatnie usuwamy z sałaty głąb, pozostałą część wkładamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut (dzięki temu liście będzie łatwiej oddzielać
- Liście sałaty rozdzielamy i kilka najlepszych liści przycinamy nożyczkami do pożądanego kształtu, następnie pod przykryciem chowamy liście do lodówki
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Cebulki drobno kroimy (osobno białą i osobno zieloną część)
- Marchew obieramy i kroimy w słupki
- Chili drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z imbirem, białą część cebulki, marchewkę oraz chili i smażymy przez ok. 10 sekund, cały czas mieszając
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso będzie dobrze usmażone, a pozostałe składniki zmiękną)
- Dodajemy sos sojowy, dolewamy wodę i gotujemy często mieszając do momentu, aż wyparuję cała woda
- Potrawę dzielimy na równe porcję i układamy na liściach sałaty, po czym dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Cebula dymka (60 g)
- Marchew (45 g)
- Woda (45 ml)
- Chili (20 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe z fasolką szparagową
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut (na pół miękko) Koper siekamy Ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz z koprem i postrząsamy garnkiem, tak aby każdy ziemniak obkleił się tłuszczem i koprem…
WIĘCEJ >Serca drobiowe z brokułem
Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1…
WIĘCEJ >Wiosenne warzywa z patelni
Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Cukinię kroimy w słupki Paprykę kroimy w cienkie słupki Z grochu odcinamy…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie musztardowym
Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz (2/5 ilości oliwy), dodajemy przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Mięso…
WIĘCEJ >