fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantny indyk na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66ef970b-b149-4241-9525-754725e87082
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pikantny indyk na sałacie

Przygotowanie

  • Delikatnie usuwamy z sałaty głąb, pozostałą część wkładamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut (dzięki temu liście będzie łatwiej oddzielać
  • Liście sałaty rozdzielamy i kilka najlepszych liści przycinamy nożyczkami do pożądanego kształtu, następnie pod przykryciem chowamy liście do lodówki
  • Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
  • Cebulki drobno kroimy (osobno białą i osobno zieloną część)
  • Marchew obieramy i kroimy w słupki
  • Chili drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek z imbirem, białą część cebulki, marchewkę oraz chili i smażymy przez ok. 10 sekund, cały czas mieszając
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso będzie dobrze usmażone, a pozostałe składniki zmiękną)
  • Dodajemy sos sojowy, dolewamy wodę i gotujemy często mieszając do momentu, aż wyparuję cała woda
  • Potrawę dzielimy na równe porcję i układamy na liściach sałaty, po czym dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (500 g)
  • Cebula dymka (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Woda (45 ml)
  • Chili (20 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Nożyczki, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Skrzydełka musztardowe

Skrzydełka myjemy i układamy w misce Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem Wlewamy do miski ze skrzydełkami Odstawiamy na kilka godz. do lodówki Po czasie marynowania, nagrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C Pieczemy skrzydełka…

WIĘCEJ >

Ryż pomarańczowo-miętowy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy orzechy i podsmażamy przez ok. 2-4 minuty (do momentu,…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z cukinią

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >