Pikantny indyk na sałacie
Pikantny indyk na sałacie
Przygotowanie
- Delikatnie usuwamy z sałaty głąb, pozostałą część wkładamy do miski z zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut (dzięki temu liście będzie łatwiej oddzielać
- Liście sałaty rozdzielamy i kilka najlepszych liści przycinamy nożyczkami do pożądanego kształtu, następnie pod przykryciem chowamy liście do lodówki
- Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy
- Cebulki drobno kroimy (osobno białą i osobno zieloną część)
- Marchew obieramy i kroimy w słupki
- Chili drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z imbirem, białą część cebulki, marchewkę oraz chili i smażymy przez ok. 10 sekund, cały czas mieszając
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż mięso będzie dobrze usmażone, a pozostałe składniki zmiękną)
- Dodajemy sos sojowy, dolewamy wodę i gotujemy często mieszając do momentu, aż wyparuję cała woda
- Potrawę dzielimy na równe porcję i układamy na liściach sałaty, po czym dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (500 g)
- Cebula dymka (60 g)
- Marchew (45 g)
- Woda (45 ml)
- Chili (20 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kolendra (świeża) (9 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…
WIĘCEJ >Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika
WIĘCEJ >Kanapki z awokado, rzodkiewką i roszponką
Awokado obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Kanapki smarujemy tłuszczem, układamy na nich roszponkę, awokado oraz rzodkiewkę i posypujemy przyprawami (jeśli są podane w składnikach)
WIĘCEJ >Pasta marchewkowa na słodko z chlebem gryczanym
Daktyle i figi moczymy w gorącej wodzie Pozostawiamy je na 30 minut Marchewki obieramy i gotujemy w małej ilości wody Ugotowane marchewki wyciągamy z wody Owoce odsączamy Łączymy marchewki z suszonymi owocami Migdały drobno siekamy…
WIĘCEJ >