fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk z ananasem i orzechami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9b66856d-5c27-4ec2-9746-6f988c936aff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z ananasem i orzechami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę (szałwię), orzechy oraz ananasa drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski z zieleniną i pozostałymi składnikami
  • Dodajemy bułkę tartą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy dłońmi
  • Z mięsa usuwamy skórę (wyrzucamy), dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie przekrawamy mięso przez środek (nie przecinając do końca) i rozchylamy
  • Na środek jednej połówki nakładamy farsz, przykrywamy drugą połówką i związujemy mięso nicią kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy folią kuchenną na ok. 15 minut
  • Następnie usuwamy nitki i kroimy mięso w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Orzech makadamia (45 g)
  • Ananas w puszce (45 g)
  • Masło (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Szałwia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja poszetowe na puree z dyni

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Puree z dyni: Z…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy mleko, dodajemy cynamon i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Deser jagodowy z jogurtowym sosem

Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >