fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk z ananasem i orzechami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-126
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z ananasem i orzechami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę (szałwię), orzechy oraz ananasa drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę z boczkiem i smażymy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski z zieleniną i pozostałymi składnikami
  • Dodajemy bułkę tartą, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy dłońmi
  • Z mięsa usuwamy skórę (wyrzucamy), dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie przekrawamy mięso przez środek (nie przecinając do końca) i rozchylamy
  • Na środek jednej połówki nakładamy farsz, przykrywamy drugą połówką i związujemy mięso nicią kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i przykrywamy folią kuchenną na ok. 15 minut
  • Następnie usuwamy nitki i kroimy mięso w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1000 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Orzech makadamia (45 g)
  • Ananas w puszce (45 g)
  • Masło (15 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Szałwia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem

Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…

WIĘCEJ >

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >

Jaja na twardo na szpinaku

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Do miski wkładamy szpinak, ogórka oraz jaja i całość polewamy…

WIĘCEJ >

Grillowana dynia z mozzarellą, pestkami i sałatą

Dynię obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (na półtwardo), a następnie odcedzamy Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy dynię i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej…

WIĘCEJ >