fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb702ff5d-0ed4-44d9-9b90-0f4cefe1a38c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą wodą (ruszt powinien znajdować się ponad nią)
  • Do miski wlewamy whisky i sok z pomarańczy, dodajemy dżem oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso smarujemy równomiernie przygotowaną mieszanką i posypujemy z wierzchu zieleniną
  • Następnie kładziemy mięso na ruszt i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Po tym czasie przykrywamy mięso folią i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 45-55 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Indyka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1500 g)
  • Dżem morelowy niskosłodzony (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Whisky (25 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >

Aromatyczne pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami Dolewamy tłuszcz i dokładnie…

WIĘCEJ >

Ryż z oliwkami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Ugotowany ryż przenosimy do miski, dodajemy oliwki i mieszamy

WIĘCEJ >