fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-78
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z pomarańczowo-morelową nutką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ruszt smarujemy tłuszczem i wstawiamy do dużego naczynia do pieczenia, które napełniamy gorącą wodą (ruszt powinien znajdować się ponad nią)
  • Do miski wlewamy whisky i sok z pomarańczy, dodajemy dżem oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso smarujemy równomiernie przygotowaną mieszanką i posypujemy z wierzchu zieleniną
  • Następnie kładziemy mięso na ruszt i pieczemy przez ok. 45 minut
  • Po tym czasie przykrywamy mięso folią i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 45-55 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 15 minut, a następnie przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (1500 g)
  • Dżem morelowy niskosłodzony (100 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (30 g)
  • Whisky (25 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Miska, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka pekińska

Kapustę szatkujemy Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w drobną kostkę Do…

WIĘCEJ >

Tosty z awokado i jajem

Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy widelcem na papkę Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >

Naleśniki w kształcie serca

W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…

WIĘCEJ >