fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-10
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy owoce suszone, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż woda wyparuję)
  • Owoce suszone odcedzamy i kroimy na kawałki
  • Do rondla dodajemy owoce suszone, ryż oraz zieleninę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki)
  • Ryż przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy w dwie warstwy folii kuchennej i rozbijamy na grubość ok. 5 mm
  • Następnie nakładamy ryż wzdłuż środka każdego kawałka mięsa, zawijamy w rulon i związujemy nicią kuchenną
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając, tak aby mięso się lekko zarumieniło
  • Następnie przenosimy rulony na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy rulony z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Woda (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Morela suszona (100 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowo-kokosowe placuszki bez mąki i cukru

Banany ugniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy jajka, wiórki kokosowe, cynamon i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu dodajemy borówki.  Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy…

WIĘCEJ >

Jajo sadzone – pirat

Paprykę żółtą kroimy na paski i trójkącik Paprykę czerwoną kroimy na pasek Ogórka kroimy w plastry, pół plastry i paski Z sera wycinamy małe kółka Szynkę kroimy na kawałki przypominające piracką czapkę Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Kurczak po teksańsku z chili

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Chili i zieleninę drobno siekamy Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy Do…

WIĘCEJ >

Sałatka z bakłażana z oliwkami

Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…

WIĘCEJ >