Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem
Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wkładamy owoce suszone, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut
- W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż woda wyparuję)
- Owoce suszone odcedzamy i kroimy na kawałki
- Do rondla dodajemy owoce suszone, ryż oraz zieleninę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki)
- Ryż przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Mięso wkładamy w dwie warstwy folii kuchennej i rozbijamy na grubość ok. 5 mm
- Następnie nakładamy ryż wzdłuż środka każdego kawałka mięsa, zawijamy w rulon i związujemy nicią kuchenną
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając, tak aby mięso się lekko zarumieniło
- Następnie przenosimy rulony na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy rulony z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (1000 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło (30 g)
- Bułka tarta (8 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Salsa pomidorowa
Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą
WIĘCEJ >Makaron konjac ze szpinakiem
Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…
WIĘCEJ >Gulasz z przyprawami korzennymi
Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Zieleninę i chili drobno siekamy Połowę zieleniny dodajemy do…
WIĘCEJ >Grillowana polędwiczka
Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…
WIĘCEJ >