Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem
Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wkładamy owoce suszone, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut
- W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż woda wyparuję)
- Owoce suszone odcedzamy i kroimy na kawałki
- Do rondla dodajemy owoce suszone, ryż oraz zieleninę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki)
- Ryż przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
- Mięso wkładamy w dwie warstwy folii kuchennej i rozbijamy na grubość ok. 5 mm
- Następnie nakładamy ryż wzdłuż środka każdego kawałka mięsa, zawijamy w rulon i związujemy nicią kuchenną
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając, tak aby mięso się lekko zarumieniło
- Następnie przenosimy rulony na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie wyciągamy rulony z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.
Autor
Lista składników
- Indyk mięso mielone (1000 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Masło (30 g)
- Bułka tarta (8 g)
- Koper (świeży) (6 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Ciasteczka z tuńczykiem
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ciasto rozmrażamy przez ok. 10 minut (ciasto nie może być zbyt miękkie, ponieważ ciężko będzie je pokroić) Następnie przekrajamy arkusz ciasta na 4…
WIĘCEJ >Tajskie kotleciki z kurczakiem
Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie blendujemy Z powstałej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy formując kotleciki Na…
WIĘCEJ >Chrupiące kotleciki krabowe
Mięso z kraba rozdrabniamy (drobno siekamy) i przenosimy do miski Jaja wybijamy na talerz, delikatnie roztrzepujemy i przelewamy do miski z mięsem Cebulę obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z…
WIĘCEJ >Kotleciki z kuskusu i tuńczyka
Tuńczyka odsączamy z zalewy Oliwki i zieleninę drobno siekamy Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy W rondlu zagotowujemy bulion, a następnie przelewamy go do naczynia żaroodpornego Dodajemy kuskus i energicznie mieszamy, po czym przykrywamy…
WIĘCEJ >