fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16ea84bd-0b41-4eb9-87d4-6619120c4c93
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z owocowo-ryżowym nadzieniem

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Do miski wkładamy owoce suszone, zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok. 10 minut
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż woda wyparuję)
  • Owoce suszone odcedzamy i kroimy na kawałki
  • Do rondla dodajemy owoce suszone, ryż oraz zieleninę i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki)
  • Ryż przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia
  • Mięso wkładamy w dwie warstwy folii kuchennej i rozbijamy na grubość ok. 5 mm
  • Następnie nakładamy ryż wzdłuż środka każdego kawałka mięsa, zawijamy w rulon i związujemy nicią kuchenną
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4-6 minut, co jakiś czas obracając, tak aby mięso się lekko zarumieniło
  • Następnie przenosimy rulony na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Po tym czasie wyciągamy rulony z piekarnika, zawijamy w folię i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (1000 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Masło (30 g)
  • Bułka tarta (8 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Folia spożywcza, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z przyprawami korzennymi

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do blendera Zieleninę i chili drobno siekamy Połowę zieleniny dodajemy do…

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…

WIĘCEJ >