Ciasteczka z tuńczykiem
Ciasteczka z tuńczykiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto rozmrażamy przez ok. 10 minut (ciasto nie może być zbyt miękkie, ponieważ ciężko będzie je pokroić)
- Następnie przekrajamy arkusz ciasta na 4 paski, a każdy z nich na 4 kawałki
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Kawałki ciasta kładziemy na blasze, smarujemy jajem i posypujemy nasionami sezamu, po czym wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut
- Następnie każdy z kawałków ciasta przekrajamy poziomo na pół i przenosimy na ruszt do ostygnięcia
- Ogórka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski
- Do miski dodajemy majonez oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Na spody ciastek nakładamy po ok. 2 łyżeczki pasty i przykrywamy je wierzchnimi połówkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
- Majonez (100 g)
- Ciasto francuskie (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ogórek kiszony (15 g)
- Sezam biały (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli
Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Jogurt z owocami i granolą
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Do miski wlewamy jogurt i posypujemy owocami oraz granolą
WIĘCEJ >