Ciasteczka z tuńczykiem
Ciasteczka z tuńczykiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ciasto rozmrażamy przez ok. 10 minut (ciasto nie może być zbyt miękkie, ponieważ ciężko będzie je pokroić)
- Następnie przekrajamy arkusz ciasta na 4 paski, a każdy z nich na 4 kawałki
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
- Kawałki ciasta kładziemy na blasze, smarujemy jajem i posypujemy nasionami sezamu, po czym wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut
- Następnie każdy z kawałków ciasta przekrajamy poziomo na pół i przenosimy na ruszt do ostygnięcia
- Ogórka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski
- Do miski dodajemy majonez oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
- Na spody ciastek nakładamy po ok. 2 łyżeczki pasty i przykrywamy je wierzchnimi połówkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z tuńczykiem.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (340 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Musztarda (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami
Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…
WIĘCEJ >Pieczony halibut na marynowanych burakach z sałatką
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C Kładziemy halibuta w naczyniu żaroodpornym Lekko solimy i pieprzymy Wyciskamy na niego sok z cytryny Nakładamy tłuszcz Przykrywamy i pieczemy 12 min Na talerzu układamy buraczki Obok mix sałat, które polewamy…
WIĘCEJ >Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki
Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…
WIĘCEJ >Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >