fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasteczka z tuńczykiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-19
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasteczka z tuńczykiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ciasto rozmrażamy przez ok. 10 minut (ciasto nie może być zbyt miękkie, ponieważ ciężko będzie je pokroić)
  • Następnie przekrajamy arkusz ciasta na 4 paski, a każdy z nich na 4 kawałki
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Kawałki ciasta kładziemy na blasze, smarujemy jajem i posypujemy nasionami sezamu, po czym wkładamy blachę do piekarnika na ok. 12-15 minut
  • Następnie każdy z kawałków ciasta przekrajamy poziomo na pół i przenosimy na ruszt do ostygnięcia
  • Ogórka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Tuńczyka odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski
  • Do miski dodajemy majonez oraz sok z cytryny i dokładnie mieszamy
  • Na spody ciastek nakładamy po ok. 2 łyżeczki pasty i przykrywamy je wierzchnimi połówkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (150 g)
  • Majonez (100 g)
  • Ciasto francuskie (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ogórek kiszony (15 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli

Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Barszcz rosyjski

Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…

WIĘCEJ >

Jogurt z owocami i granolą

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na ćwiartki Do miski wlewamy jogurt i posypujemy owocami oraz granolą

WIĘCEJ >