Placki z tuńczykiem i kukurydzą
Placki z tuńczykiem i kukurydzą
Przygotowanie
- Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
- Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Mieszankę jaj z mlekiem wlewamy do zagłębienia w mące i ucieramy składniki na jednolitą masę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym przenosimy do miski z masą
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z masą
- Do miski z masą dodajemy odsączoną kukurydzę oraz odsączonego tuńczyka i całość dokładnie mieszamy
- Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i stawiamy na średnim ogniu
- Na patelnię kładziemy porcję ciasta (ok. 3 łyżki), formujemy placek i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Autor
Lista składników
- Tuńczyk w sosie własnym (225 g)
- Cebula (210 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Mąka gryczana (100 g)
- Ser żółty (100 g)
- Proszek do pieczenia (8 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Kanapki z pastą z awokado i z jajkiem przepiórczym
Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Kanapki z pastą z awokado i jajkiem…
WIĘCEJ >Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…
WIĘCEJ >Parówki wieprzowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >