fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14605eed-b255-4446-863b-3fef1fa5a087
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę jaj z mlekiem wlewamy do zagłębienia w mące i ucieramy składniki na jednolitą masę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym przenosimy do miski z masą
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z masą
  • Do miski z masą dodajemy odsączoną kukurydzę oraz odsączonego tuńczyka i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i stawiamy na średnim ogniu
  • Na patelnię kładziemy porcję ciasta (ok. 3 łyżki), formujemy placek i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (225 g)
  • Cebula (210 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Kanapki z pastą z awokado i z jajkiem przepiórczym

Pasta z awokado Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i wydłubujemy miąższ Widelcem ugniatamy miąższ z awokado, tak aby powstała gęsta masa Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy Kanapki z pastą z awokado i jajkiem…

WIĘCEJ >

Pieczone talarki z cukiniowe z łososiem

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Cukinię kroimy w plasterki, układamy na papierze do pieczenia i następnie skrapiamy oliwą i posypujemy solą Talarki wkładamy do piekarnika na 30 minut Po tym czasie, każdy talarek smarujemy serkiem…

WIĘCEJ >

Parówki wieprzowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >