fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14605eed-b255-4446-863b-3fef1fa5a087
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z tuńczykiem i kukurydzą

Przygotowanie

  • Do miski przesiewamy mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • Do osobnej miski wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, po czym dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę jaj z mlekiem wlewamy do zagłębienia w mące i ucieramy składniki na jednolitą masę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z masą
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, po czym przenosimy do miski z masą
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z masą
  • Do miski z masą dodajemy odsączoną kukurydzę oraz odsączonego tuńczyka i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię lekko smarujemy tłuszczem i stawiamy na średnim ogniu
  • Na patelnię kładziemy porcję ciasta (ok. 3 łyżki), formujemy placek i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (225 g)
  • Cebula (210 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Mąka gryczana (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Proszek do pieczenia (8 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Smażony łosoś

Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie rybę przyprawiamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Twarożek Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3-4 min na…

WIĘCEJ >

Roladki łososiowo-tuńczykowe

W poprzek plastrów łososia wykładamy tuńczyka z kaparami (w wersji z majonezem najpierw mieszamy tuńczyka z majonezem) Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny

WIĘCEJ >