Placki z bakłażana w cieście piwnym
Placki z bakłażana w cieście piwnym
Przygotowanie
- Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy
- Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry
- Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
- W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Plastry bakłażana szybko zanurzamy w cieście, po czym kładziemy ostrożnie na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
- Gotowe placki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Piwo pełne (250 ml)
- Bakłażan (240 g)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki gruszkowe z sosem owocowym
Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…
WIĘCEJ >Pasztet z dzika z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >Koktajl z czarnej porzeczki
Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy
WIĘCEJ >