fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z bakłażana w cieście piwnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc43554c6-d480-4c9b-acdc-7d1c36256ba9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Przygotowanie

  • Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy
  • Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Plastry bakłażana szybko zanurzamy w cieście, po czym kładziemy ostrożnie na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Gotowe placki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Piwo pełne (250 ml)
  • Bakłażan (240 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki gruszkowe z sosem owocowym

Placki Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach do miski Dodajemy mąki oraz wybijamy jaja i całość blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy porcję ciasta i smażymy małe placki po…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i cynamonem

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko ścieramy na grubych oczkach Komosankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >