fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z bakłażana w cieście piwnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc43554c6-d480-4c9b-acdc-7d1c36256ba9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Przygotowanie

  • Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy
  • Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Plastry bakłażana szybko zanurzamy w cieście, po czym kładziemy ostrożnie na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Gotowe placki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Piwo pełne (250 ml)
  • Bakłażan (240 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – miś

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt głowy misia i uszek Uszka smarujemy tłuszczem Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt oczek i noska Marchew obieramy i wycinamy z niej kółka Z oliwek wycinamy małe kawałki…

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…

WIĘCEJ >

Ryż zapiekany z truskawkami

Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…

WIĘCEJ >

Bigos wegański

Kapustę kiszoną pokroić, żeby nie miała długich „nitek” Kapustę białą pokroić w cienkie paski Obie kapusty wrzucić do garnka Zalać zimną wodą, tak, żeby je zakryło Dodać liście laurowe i ziele angielskie Warzywa obieramy i…

WIĘCEJ >