fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z bakłażana w cieście piwnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc43554c6-d480-4c9b-acdc-7d1c36256ba9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z bakłażana w cieście piwnym

Przygotowanie

  • Piwo przed przygotowywaniem placków schładzamy
  • Z bakłażana odcinamy końcówki i kroimy go w plastry
  • Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy i formujemy pośrodku zagłębienie
  • W zagłębienie powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, tak aby nie powstały grudki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Plastry bakłażana szybko zanurzamy w cieście, po czym kładziemy ostrożnie na patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony
  • Gotowe placki odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Piwo pełne (250 ml)
  • Bakłażan (240 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Chleb żytni na zakwasie z dobrej piekarni – kanapki

Pokrój chleb Posmaruj masłem lub pastą wegańską (inspiracje znajdziesz w przepisach powiązanych) Nałóż ulubione warzywa, zgodnie z tym co możesz i lubisz jeść

WIĘCEJ >

Francuska zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut (do miękkości) Czosnek (2/3 ilości) obieramy, drobno siekamy i dodajemy do…

WIĘCEJ >

Jogurt z borówkami

Do miski nakładamy jogurt i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Paluszki chlebowe z ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z kromek odcinamy skórkę Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do miski Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski…

WIĘCEJ >