fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-50
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Bakłażany kroimy w pół plastry
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy bakłażany i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
  • Do naczynia przenosimy makaron, na wierzch układamy bakłażany oraz pomidory, całość zalewamy bulionem, posypujemy przyprawami oraz serem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, zapiekanych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (500 g)
  • Pomidor (350 g)
  • Makaron pszenny (świderki) (240 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula czerwona (150 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczony kurczak w panierce

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso oczyszczamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego Do miski wlewamy maślankę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy, a następnie tą mieszanką smarujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka z mozzarellą

Pomidora kroimy w cząstki, a suszonego pomidora rozdrabniamy Mozzarellę kroimy w mniejsze kawałki Całość mieszamy ze sobą i podajemy z oliwą i olejem MCT, octem balsamicznym, sokiem z cytryny oraz bazylią Doprawiamy do smaku solą…

WIĘCEJ >

Duszone warzywa w pomidorach z chorizo

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Bakłażana i cukinię kroimy w większą kostkę Chorizo kroimy w plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Zapiekane awokado z szynką parmeńską z dodatkiem cukinii

Piekarnik nagrzewamy o temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szynkę kroimy w drobną kostkę Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę i kładziemy połówki na papier skórą do dołu Awokado posypujemy szynką i…

WIĘCEJ >