fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4dcfb825-343f-40ab-853e-f3bba62b4462
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Bakłażany kroimy w pół plastry
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy bakłażany i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
  • Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
  • Do naczynia przenosimy makaron, na wierzch układamy bakłażany oraz pomidory, całość zalewamy bulionem, posypujemy przyprawami oraz serem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, zapiekanych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (500 g)
  • Pomidor (350 g)
  • Makaron pszenny (świderki) (240 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula czerwona (150 g)
  • Bulion jarski (125 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z brokułem i fetą

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z brokułem…

WIĘCEJ >

Jogurt z borówkami

Do miski nakładamy jogurt i posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z ciecierzycą i jarmużem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jarmuż siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy jarmuż oraz ciecierzycę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy komosę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >