Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem
Zapiekane bakłażany z pomidorami i makaronem
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Bakłażany kroimy w pół plastry
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy bakłażany i podsmażamy przez ok. 5-6 minut
- Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem
- Do naczynia przenosimy makaron, na wierzch układamy bakłażany oraz pomidory, całość zalewamy bulionem, posypujemy przyprawami oraz serem, skrapiamy tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, zapiekanych warzyw.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (500 g)
- Pomidor (350 g)
- Makaron pszenny (świderki) (240 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula czerwona (150 g)
- Bulion jarski (125 ml)
- Olej rzepakowy ekologiczny (60 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z brokułem i fetą
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z brokułem…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z ciecierzycą i jarmużem
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jarmuż siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy jarmuż oraz ciecierzycę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy komosę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
WIĘCEJ >Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora
Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…
WIĘCEJ >