fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c586c1880-7ebc-4254-9a7b-5f9a38c6603c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

Przygotowanie

  • Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
  • Kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając (gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki
  • Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy tuńczyka oraz groszek i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką makaron
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Makaron nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Groszek zielony (200 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowo-jaglana

Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…

WIĘCEJ >

Ryba w kubraczku

Zieleninę (natkę i miętę) drobno siekamy Cytrynę kroimy w cienkie plastry Rybę przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem) Na czystym blacie rozkładamy plastry szynki, na każdym z nich kładziemy liść szałwii, natkę, plaster cytryny…

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >