fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-328
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

Przygotowanie

  • Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
  • Kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając (gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki
  • Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy tuńczyka oraz groszek i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką makaron
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Makaron nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
  • Mleko krowie (400 g)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Groszek zielony (200 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane nachos z warzywami i serem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Pasztet z wątróbką

Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso mielone, boczek, cebulę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy pod przykryciem przez…

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…

WIĘCEJ >