fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c586c1880-7ebc-4254-9a7b-5f9a38c6603c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z tuńczykiem i groszkiem

Przygotowanie

  • Ser (żółty) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy z powrotem do ciepłego garnka
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wsypujemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej „pasty”
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
  • Kładziemy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas mieszając (gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Zmniejszamy ogień, dodajemy połowę sera i mieszamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie gładki
  • Sos przelewamy do garnka z makaronem, dodajemy tuńczyka oraz groszek i całość dokładnie mieszamy
  • Zawartość garnka przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie posypujemy mieszanką makaron
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Makaron nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tuńczyk w sosie własnym (425 g)
  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Makaron pszenny (świderki) – bezjajeczny (300 g)
  • Ser żółty (300 g)
  • Groszek zielony (200 g)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w kokosowym sosie curry

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż się zarumieni)…

WIĘCEJ >

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min Odcedzamy na sicie Cebulę i…

WIĘCEJ >

Sorbet bananowy i gruszkowy

Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki…

WIĘCEJ >

Topinambur pieczony z warzywami

Topinambur obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę Marchewkę, pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę Naczynie żaroodporne smarujemy naturalnym olejem kokosowym Przekładamy do niego topinambur, dodajemy warzywa, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, sól, rozmaryn…

WIĘCEJ >