Tajskie kotleciki z kurczakiem
Tajskie kotleciki z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie blendujemy
- Z powstałej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy formując kotleciki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotleciki i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 3 kotleciki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotlecików.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sok z limonki (bio) (30 g)
- Pasta curry czerwona (21 g)
- Sos sojowy (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Limonka – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chrzan marynowany
Chrzan obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem octu, soli i cukru Wyłączamy kuchenkę, a do garnka dodajemy chrzan i mieszamy Chrzan przenosimy do słoików, zakręcamy i…
WIĘCEJ >Zupa cebulowa (wegetariańska)
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy bulionem jarskim i gotujemy 5 minut
WIĘCEJ >Szparagi zawijane boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki Następnie każdego szparaga owijamy plastrem boczku i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy krewetki oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty (na dużym ogniu)…
WIĘCEJ >