fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-295
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Przygotowanie

Pizza

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na podpieczonym spodzie pizzy układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Pizzę posypujemy startym serem oraz pokruszoną fetą i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż ser się roztopi)
  • Upieczoną pizzę kroimy na kawałki i posypujemy rukolą

Spód do pizzy

  • Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Blat podsypujemy mąką i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pizza

  • Ziemniak (400 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Rukola (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Spód do pizzy

  • Woda (100 ml)
  • Mąka żytnia (80 g)
  • Mąka pszenna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier biały kryształ (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Drożdże w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki, kiełbasa, kapusta pekińska

Parówki i kiełbasę parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę siekamy i przenosimy do miski Parówki orz kiełbasę odcedzamy i przenosimy na talerz

WIĘCEJ >

Zapiekane purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadały) Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Ziemniaki odcedzamy i przenosimy…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i jagodami

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >