fbpx
logo
Szukaj
open close

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce6a9e2f9-78f3-40b9-abd4-87662e5d6a5c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pizza z ziemniakami i rozmarynem

Przygotowanie

Pizza

  • Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z ziemniakami
  • Dodajemy przyprawy (rozmaryn), dolewamy tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
  • Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na podpieczonym spodzie pizzy układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Pizzę posypujemy startym serem oraz pokruszoną fetą i wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż ser się roztopi)
  • Upieczoną pizzę kroimy na kawałki i posypujemy rukolą

Spód do pizzy

  • Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy
  • Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę
  • Blat podsypujemy mąką i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne
  • Następnie przenosimy ciasto do torby foliowej (lub do miski i przykrywamy ściereczką) i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Wilgotnymi dłoniami wciskamy ciasto w formę do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Pizza

  • Ziemniak (400 g)
  • Ser Mozzarella (100 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Rukola (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (3 g)

Spód do pizzy

  • Woda (100 ml)
  • Mąka żytnia (80 g)
  • Mąka orkiszowa (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Drożdże w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy mięso i…

WIĘCEJ >

Zupa fasolowa z warzywami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z marchewką obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej…

WIĘCEJ >

Fajita z jagnięciną i warzywami

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Paprykę kroimy w paski Czosnek obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry o wielkości ok. 1 cm Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Placki…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i…

WIĘCEJ >