fbpx
logo
Szukaj
open close

Pizza z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd340b3e-35e4-425a-a809-b90af76aa30e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pizza z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę oraz 1/3 ilości tłuszczu (oliwy) i zagniatamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ciasto będzie elastyczne)
  • Następnie przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem oraz paprykę i smażymy przez ok. 5-8 minut, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Po upływie 50 minut wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Formę do pizzy smarujemy tłuszczem
  • Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na okrągły placek i wciskamy w formę, robiąc dookoła brzegu wałek
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 6 minut
  • Następnie wyciągamy formę z piekarnika i smarujemy ciasto przecierem, nakładamy farsz z patelni i posypujemy serem
  • Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 8-12 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Do pizzy możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. świeże lub gotowane warzywa, mięso, szynkę lub ser.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (250 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Mąka razowa (120 g)
  • Mąka orkiszowa (120 g)
  • Przecier pomidorowy (75 g)
  • Ser Mozzarella (70 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mięso mielone – przepis podstawowy

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy na piwie

Do miski wkładamy sito Mięso kroimy w kostkę i przenosimy na sito Następnie posypujemy mięso mąką i energicznie mieszamy sitem, tak aby mięso było równomiernie pokryte mąką i aby pozbyć się jej nadmiaru Na patelni…

WIĘCEJ >

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Orzechanka z mlekiem kokosowym i miodem

Do blendera wsypujemy orzechy oraz pestki i całość blendujemy do momentu uzyskania „proszku” Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy orzechy z pestkami, dodajemy sól i całość gotujemy przez ok. 15 minut Następnie dodajemy miód, mieszamy do…

WIĘCEJ >