fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pizza z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbd340b3e-35e4-425a-a809-b90af76aa30e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pizza z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę oraz 1/3 ilości tłuszczu (oliwy) i zagniatamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ciasto będzie elastyczne)
  • Następnie przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem oraz paprykę i smażymy przez ok. 5-8 minut, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Po upływie 50 minut wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Formę do pizzy smarujemy tłuszczem
  • Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na okrągły placek i wciskamy w formę, robiąc dookoła brzegu wałek
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 6 minut
  • Następnie wyciągamy formę z piekarnika i smarujemy ciasto przecierem, nakładamy farsz z patelni i posypujemy serem
  • Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 8-12 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Do pizzy możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. świeże lub gotowane warzywa, mięso, szynkę lub ser.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (250 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Mąka razowa (120 g)
  • Mąka orkiszowa (120 g)
  • Przecier pomidorowy (75 g)
  • Ser Mozzarella (70 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy Cukinię wkładamy do…

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą

Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Warzywa grillowane i szynka parmeńska

Wszystkie warzywa kroimy w plastry Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 4-6 minut z każdej strony (aż warzywa trochę zmiękną) Warzywa przenosimy na talerz, a obok kładziemy szynkę

WIĘCEJ >