fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pizza z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-285
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pizza z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w cienkie paski
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę kroimy w plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę oraz 1/3 ilości tłuszczu (oliwy) i zagniatamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ciasto będzie elastyczne)
  • Następnie przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem oraz paprykę i smażymy przez ok. 5-8 minut, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
  • Po upływie 50 minut wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
  • Formę do pizzy smarujemy tłuszczem
  • Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na okrągły placek i wciskamy w formę, robiąc dookoła brzegu wałek
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 6 minut
  • Następnie wyciągamy formę z piekarnika i smarujemy ciasto przecierem, nakładamy farsz z patelni i posypujemy serem
  • Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 8-12 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (250 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Mąka razowa (120 g)
  • Mąka pszenna (120 g)
  • Przecier pomidorowy (75 g)
  • Ser Mozzarella (70 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gofry z amarantusa

Do blendera wsypujemy amarantus, proszek do pieczenia oraz sól, dodajemy śmietankę oraz syrop i całość dokładnie blendujemy Następnie przelewamy masę do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Ziemniaki z serem w cieście francuskim

Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie talarki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Szczypiorek drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Jajo wybijamy na…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >