Pizza z kurczakiem
Pizza z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w cienkie paski
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Paprykę kroimy w plastry
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do miski przesiewamy mąki, drożdże i przyprawy (sól), dolewamy ciepłą wodę oraz 1/3 ilości tłuszczu (oliwy) i zagniatamy przez ok. 10 minut (do momentu, aż ciasto będzie elastyczne)
- Następnie przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso, cebulę z czosnkiem oraz paprykę i smażymy przez ok. 5-8 minut, a następnie ściągamy patelnię z kuchenki
- Po upływie 50 minut wyrastania ciasta rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C
- Formę do pizzy smarujemy tłuszczem
- Ciasto ponownie zagniatamy, rozwałkowujemy na okrągły placek i wciskamy w formę, robiąc dookoła brzegu wałek
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 6 minut
- Następnie wyciągamy formę z piekarnika i smarujemy ciasto przecierem, nakładamy farsz z patelni i posypujemy serem
- Formę wkładamy z powrotem do piekarnika na ok. 8-12 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pizz.
Do pizzy możesz dodać więcej ulubionych dodatków np. świeże lub gotowane warzywa, mięso, szynkę lub ser.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (250 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Mąka razowa (120 g)
- Mąka orkiszowa (120 g)
- Przecier pomidorowy (75 g)
- Ser Mozzarella (70 g)
- Cebula dymka (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (5 g)
- Drożdże w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Pizza margherita
Do miski wsypujemy mąki, cukier, drożdże oraz przyprawy (sól) i mieszamy Dolewamy wodę oraz tłuszcz i wyrabiamy na jednolitą masę Blat podsypujemy mąkę i ugniatamy ciasto przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne…
WIĘCEJ >Pizza na razowym cieście
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy przyprawy (sól) oraz drożdże i mieszamy Dolewamy połowę tłuszczu (oliwy) oraz ciepłą wodę i mieszamy do momentu, aż otrzymamy miękkie ciasto Blat podsypujemy mąką i ugniatamy na nim ciasto przez…
WIĘCEJ >Chrupiąca pizza z pieczarkami
Do miski wsypujemy cukier oraz drożdże i mieszamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy ciepłą wodę i dokładnie mieszamy Jajo z wodą przelewamy do miski z drożdżami i szybko mieszamy, a następnie przykrywamy ściereczką i…
WIĘCEJ >Pizza szpinakowa
Do blendera wybijamy jaja, dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość blendujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj)
WIĘCEJ >