fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek „Tamal”

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c548b423e-e804-4c18-bd02-255ce67d41c1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek „Tamal”

Przygotowanie

Nadzienie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Paprykę drobno siekamy (pestki usuwamy)
  • Pomidory przelewamy do blendera i blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z papryką, mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
  • Dolewamy sos pomidorowy, dodajemy oliwki i przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 10 minut
  • Następnie przelewamy wartość patelni do foremki (najlepiej o wymiarach 33x23x5 cm)

Ciasto

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 205 st. C
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy wodę (4/5 ilości), dodajemy kaszę, przyprawy i tłuszcz, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 7-8 minut, cały czas mieszając (podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieję)
  • Dolewamy pozostałą wodę, dodajemy mąkę i kukurydzę, mieszamy i gotujemy do zgęstnienia
  • Zawartość rondla przenosimy łyżką na nadzienie, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Nadzienie

  • Wołowina mięso mielone (455 g)
  • Pomidor w puszce (455 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwki czarne (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Chili w proszku (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Ciasto

  • Woda (1250 ml)
  • Kukurydza – suche ziarno (200 g)
  • Ser żółty (170 g)
  • Kasza kukurydziana (125 g)
  • Mąka kokosowa (100 g)
  • Masło (60 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych (…)

WIĘCEJ >

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Placek z pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Paprykę kroimy w małą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Tłuszcz (masło) roztapiamy (…)

WIĘCEJ >