fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowy placek z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1130306-c3d7-4783-a302-04b1fcd1305f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Domowy placek z dyni

Przygotowanie

  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony)
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do malaksera wsypujemy mąkę
  • Włączamy urządzenie i stopniowo dodajemy tłuszcz, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tartą
  • Następnie dolewamy wodę i mieszamy na masę z grudkami
  • Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz brzegi formy
  • Odcinamy nadmiar ciasta, a dno nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wsypujemy na niego surowy ryż
  • Spód pieczemy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy dynię, cukier, przyprawy oraz mleko i dokładnie mieszamy, po czym wylewamy masę na spód ciasta
  • Placek pieczemy przez ok. 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim placek na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Woda (30 ml)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Malakser, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 22 cm, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Filety z combra jagnięcego

Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…

WIĘCEJ >

Sałatka makaronowa z ogórkiem

Różyczki brokułu ugotować we wrzącej wodzie przez 3 – 4 minuty. Na patelni lekko rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć krótko cebulę, a następnie dodać pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu…

WIĘCEJ >

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >