fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowy placek z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd1130306-c3d7-4783-a302-04b1fcd1305f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Domowy placek z dyni

Przygotowanie

  • Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony)
  • Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy
  • Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do malaksera wsypujemy mąkę
  • Włączamy urządzenie i stopniowo dodajemy tłuszcz, aż mieszanka będzie przypominała bułkę tartą
  • Następnie dolewamy wodę i mieszamy na masę z grudkami
  • Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tortownicę smarujemy tłuszczem
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wykładamy nim dno oraz brzegi formy
  • Odcinamy nadmiar ciasta, a dno nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem i wsypujemy na niego surowy ryż
  • Spód pieczemy przez ok. 15 minut
  • Po tym czasie usuwamy papier z ryżem i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy dynię, cukier, przyprawy oraz mleko i dokładnie mieszamy, po czym wylewamy masę na spód ciasta
  • Placek pieczemy przez ok. 50 minut, po czym wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim placek na ok. 1 godz.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (400 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Woda (30 ml)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Malakser, Miska, Nóż, Piekarnik, Stolnica, Talerz, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 22 cm, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert i pieczywo czosnkowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na…

WIĘCEJ >

Wieprzowina z imbirem

Mięso kroimy w kostkę Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy połowę mięsa i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając na drugą…

WIĘCEJ >

Owsianka z owocami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >