fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dba37ae-bc67-4e7a-8f75-329548113f18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek z pomidorami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Paprykę kroimy w małą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Tłuszcz (masło) roztapiamy w małym garnku i wyłączamy kuchenkę
  • Do blendera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ser i blendujemy
  • Dodajemy tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jaja i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Dłonie oprószamy mąką i formujemy z masy kulę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę
  • Masę spłaszczamy, wsadzamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm
  • Następnie przykrywamy patelnię plackiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (aż ciasto wyrośnie)
  • Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Obracamy patelnię do góry dnem i wykładamy placek na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia z metalową rączką, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiący placek z pasternaku

Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 5 minut Po tym czasie warzywa odsączamy i czekamy do ostygnięcia Zieleninę drobno siekamy Ostygnięte…

WIĘCEJ >

Pizza szpinakowa

Do blendera wybijamy jaja, dodajemy szpinak oraz przyprawy i całość blendujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. Wyciskamy nadmiar wody z daktyli i również je kroimy. Wrzucamy owoce do kasztanowej masy i…

WIĘCEJ >