fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dba37ae-bc67-4e7a-8f75-329548113f18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek z pomidorami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Paprykę kroimy w małą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Tłuszcz (masło) roztapiamy w małym garnku i wyłączamy kuchenkę
  • Do blendera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ser i blendujemy
  • Dodajemy tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jaja i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Dłonie oprószamy mąką i formujemy z masy kulę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę
  • Masę spłaszczamy, wsadzamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm
  • Następnie przykrywamy patelnię plackiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (aż ciasto wyrośnie)
  • Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Obracamy patelnię do góry dnem i wykładamy placek na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Mąka orkiszowa (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia z metalową rączką, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Jajo sadzone i warzywa z grilla

Bakłażana kroimy w plastry Paprykę kroimy na kawałki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy warzywa, dodajemy przyprawy i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jajo, dodajemy przyprawy…

WIĘCEJ >

Dziecięce placki warzywne

Cebulę, ziemniaki i marchew obieramy Wszystkie warzywa ścieramy na grubych oczkach tarki do miski, dodajemy przyprawy, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut Po tym czasie odciskamy warzywa z nadmiaru wody Jaja wybijamy do miski…

WIĘCEJ >