fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placek z pomidorami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-86
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placek z pomidorami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Paprykę kroimy w małą kostkę
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • Tłuszcz (masło) roztapiamy w małym garnku i wyłączamy kuchenkę
  • Do blendera wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ser i blendujemy
  • Dodajemy tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jaja i całość dokładnie blendujemy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Dłonie oprószamy mąką i formujemy z masy kulę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy paprykę z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie wyłączamy kuchenkę
  • Masę spłaszczamy, wsadzamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 25 cm
  • Następnie przykrywamy patelnię plackiem i wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (aż ciasto wyrośnie)
  • Po tym czasie wyciągamy patelnię z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Obracamy patelnię do góry dnem i wykładamy placek na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Mąka pszenna (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek - mały, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia z metalową rączką, Tarka do jarzyn, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany z pastą warzywną

Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >