fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek żurawinowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c380ee9-9b17-43b4-ad20-bbd4ea369262
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek żurawinowy

Przygotowanie

  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając)
  • Zawartość rondla przelewamy do miski
  • Herbatniki kruszymy do miski z tłuszczem
  • Orzechy mielimy i dosypujemy do miski z tłuszczem
  • Do miski z tłuszczem wsypujemy kakao, wiórki kokosowe i żurawinę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do przygotowanej formy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy formę z lodówki
  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej
  • Następnie polewamy czekoladą placek w dekoracyjny wzór i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Placek możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Herbatniki (250 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech laskowy (100 g)
  • Żurawina suszona (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Wiórki kokosowe (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Brownies z żurawinami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się Następnie ściągamy rondel…

WIĘCEJ >

Odwrócone ciasto ananasowe z mąki kokosowej

Posypka Tłuszcz powinien być miękki Ananasa odsączamy z zalewy Wiśnie wydrążamy (można użyć wiśni koktajlowych) Formę (o średnicy 20 cm lub 23 cm) smarujemy tłuszczem na spodzie i po bokach Następnie posypujemy tłuszcz równomiernie cukrem…

WIĘCEJ >

Fondue czekoladowe z owocami

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…

WIĘCEJ >

Lekkie ciasto z jabłkami

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając…

WIĘCEJ >