Placek żurawinowy
Placek żurawinowy
Przygotowanie
- Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
- Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając)
- Zawartość rondla przelewamy do miski
- Herbatniki kruszymy do miski z tłuszczem
- Orzechy mielimy i dosypujemy do miski z tłuszczem
- Do miski z tłuszczem wsypujemy kakao, wiórki kokosowe i żurawinę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
- Masę przenosimy do przygotowanej formy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
- Po tym czasie wyciągamy formę z lodówki
- Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej
- Następnie polewamy czekoladą placek w dekoracyjny wzór i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.
Placek możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Autor
Lista składników
- Herbatniki (250 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Orzech laskowy (100 g)
- Żurawina suszona (100 g)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Kakao w proszku (20 g)
- Wiórki kokosowe (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Brownies z żurawinami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się Następnie ściągamy rondel…
WIĘCEJ >Odwrócone ciasto ananasowe z mąki kokosowej
Posypka Tłuszcz powinien być miękki Ananasa odsączamy z zalewy Wiśnie wydrążamy (można użyć wiśni koktajlowych) Formę (o średnicy 20 cm lub 23 cm) smarujemy tłuszczem na spodzie i po bokach Następnie posypujemy tłuszcz równomiernie cukrem…
WIĘCEJ >Fondue czekoladowe z owocami
Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do garnka z masłem i mlekiem kokosowym Rozpuszczamy i mieszamy na małym ogniu – ma się tylko rozpuścić i równo zmieszać! Gorącą czekoladę (nie może się zagotować!) nalewamy do fontanny lub…
WIĘCEJ >Lekkie ciasto z jabłkami
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie przenosimy do rondla Dodajemy połowę soku z cytryny i cukier, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając…
WIĘCEJ >