fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placek żurawinowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c380ee9-9b17-43b4-ad20-bbd4ea369262
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Placek żurawinowy

Przygotowanie

  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając)
  • Zawartość rondla przelewamy do miski
  • Herbatniki kruszymy do miski z tłuszczem
  • Orzechy mielimy i dosypujemy do miski z tłuszczem
  • Do miski z tłuszczem wsypujemy kakao, wiórki kokosowe i żurawinę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do przygotowanej formy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy formę z lodówki
  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej
  • Następnie polewamy czekoladą placek w dekoracyjny wzór i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Placek możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Herbatniki (250 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech laskowy (100 g)
  • Żurawina suszona (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Wiórki kokosowe (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >

Lody bananowe

Kroimy banany i blendujemy razem z mlekiem kokosowym i miodem/daktylami Przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki Mieszamy co 2 godziny aż do całkowitego zmrożenia

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Kotlety z pomarańczową glazurą

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >