fbpx
Szukaj
open close

Placek żurawinowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c380ee9-9b17-43b4-ad20-bbd4ea369262
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek żurawinowy

Przygotowanie

  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając)
  • Zawartość rondla przelewamy do miski
  • Herbatniki kruszymy do miski z tłuszczem
  • Orzechy mielimy i dosypujemy do miski z tłuszczem
  • Do miski z tłuszczem wsypujemy kakao, wiórki kokosowe i żurawinę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do przygotowanej formy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy formę z lodówki
  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej
  • Następnie polewamy czekoladą placek w dekoracyjny wzór i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Placek możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Herbatniki (250 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech laskowy (100 g)
  • Żurawina suszona (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Wiórki kokosowe (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych (…)

WIĘCEJ >

Placek truskawkowy z kruszonką

Truskawki kroimy na pół (szypułki usuwamy) 1/3 ilości tłuszczu kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący placek z pasternaku

Warzywa obieramy, wkładamy do garnka z zimną wodą i zagotowujemy Następnie wyłączamy kuchenkę, garnek przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. (…)

WIĘCEJ >

Placek z pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Paprykę kroimy w małą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Tłuszcz (masło) roztapiamy (…)

WIĘCEJ >

Placek kasztanowy

Daktyle namaczamy w gorącej wodzie. Jabłko kroimy w drobną kostkę. Mąkę kasztanową mieszamy łyżką z wodą i płynnym olejem kokosowym. (…)

WIĘCEJ >