fbpx
logo
Szukaj
open close

Placek żurawinowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8c380ee9-9b17-43b4-ad20-bbd4ea369262
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placek żurawinowy

Przygotowanie

  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do rondla wkładamy tłuszcz, wsypujemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści (cały czas mieszając)
  • Zawartość rondla przelewamy do miski
  • Herbatniki kruszymy do miski z tłuszczem
  • Orzechy mielimy i dosypujemy do miski z tłuszczem
  • Do miski z tłuszczem wsypujemy kakao, wiórki kokosowe i żurawinę, wybijamy jajo i całość dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy do przygotowanej formy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 2-3 godz.
  • Po tym czasie wyciągamy formę z lodówki
  • Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się jej
  • Następnie polewamy czekoladą placek w dekoracyjny wzór i wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia placków.

Placek możesz opcjonalnie posypać cukrem pudrem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 15
Trudność: Średni

Lista składników

  • Herbatniki (250 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Orzech laskowy (100 g)
  • Żurawina suszona (100 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Kakao w proszku (20 g)
  • Wiórki kokosowe (12 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jaja sadzone

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz

WIĘCEJ >

Naleśniczki kokosowe

Do miski wybijamy jaja, dodajemy połowę tłuszczu, cukier i przyprawy (sól), dolewamy mleko i dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do osobnej miski i mieszamy Wszystkie składniki (poza drugą połową tłuszczu) razem łączymy…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza na szpinaku

Dorsza posolić i popieprzyć Położyć w naczyniu żaroodpornym Dodać łyżkę tłuszczu Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem W garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Bułka żytnia z letnimi warzywami

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Rzodkiewkę kroimy w plastry Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem Wszystkie warzywa nakładamy na jedną połówkę bułki, posypujemy przyprawami i nakładamy drugą połówkę bułki

WIĘCEJ >