Placki z batatów
Placki z batatów
Przygotowanie
- Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Następnie odciskamy nadmiar soku
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów
- Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy
- Masę jajeczną przelewamy do miski z batatami, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy porcję ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy placki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
- Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.
Placki możesz podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Batat (350 g)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Purée z selera i ziemniaków
Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…
WIĘCEJ >Zupa z soczewicy
Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy soczewicę wraz z zalewą, dolewamy bulion i zagotowujemy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w…
WIĘCEJ >Udka z kurczaka pieczone z ananasem
Dzień wcześniej: udka z kurczaka płuczemy, obtaczamy w przyprawach Ananasa kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm Udka z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy kawałkami ananasa Wstawiamy do lodówki W dniu przygotowywania posiłku:…
WIĘCEJ >Krem jarzynowy z wędzonym łososiem
Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…
WIĘCEJ >