fbpx
logo
Szukaj
open close

Placki z batatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c18c9068a-8a13-46ab-acb9-40a41dde04c7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Placki z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie odciskamy nadmiar soku
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy
  • Masę jajeczną przelewamy do miski z batatami, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy placki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.

Placki możesz podawać z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (350 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zapiekanka ziemniaczana z porem i serami

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Zupa z pesto i fasoli

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Marchew z ziemniakiem obieramy i kroimy w kostkę Cukinię kroimy w kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Pomidora sparzamy,…

WIĘCEJ >

Owsianka dla dziecka 14

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier, kakao oraz tłuszcz i mieszamy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy AIP

Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy z wierzchu na dużym ogniu, zmniejszamy ogień na średni. Kroimy warzywa, wyciskamy czosnek i dodajemy do mięsa. Dodajemy liście laurowe. Dusimy 1,5 do 2 godzin po przykryciem – do miękkości….

WIĘCEJ >