fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Placki z batatów

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-44
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Placki z batatów

Przygotowanie

  • Bataty obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Następnie odciskamy nadmiar soku
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do batatów
  • Do osobnej miski wybijamy jaja, dodajemy mąkę i roztrzepujemy
  • Masę jajeczną przelewamy do miski z batatami, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy porcję ciasta, lekko rozpłaszczamy i smażymy placki przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Usmażone placki przenosimy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych placków warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Batat (350 g)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja sadzone w papryce

Paprykę kroimy w plastry (tak jak na załączonym obrazku) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry papryki, do wnętrz wybijamy jaja, posypujemy przyprawami i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Marchew obieramy…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >

Warzywa z kurkumą

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >