fbpx
logo
Szukaj
open close

Plastry indyka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ae25b39-abd0-4a20-8141-997bc9bfd210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Plastry indyka z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na środkowej półce piekarnika kładziemy paprykę i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Batat obieramy i kroimy w krążki
  • Bakłażana kroimy w krążki
  • Cukinię kroimy wzdłuż na paski
  • Mięso kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Upieczoną paprykę przenosimy do plastikowego worka i studzimy
  • Następnie ściągamy z papryki skórkę, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy na kawałki
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy krążki batatu i bakłażana oraz paski cukinii, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, nakładamy na nie warzywa, sos pomidorowy i przykrywamy resztą mięsa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (600 g)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - duża, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez (…)

WIĘCEJ >

Gotowany kurczak z imbirem

Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do (…)

WIĘCEJ >

Makaron z kurczakiem po singapursku

Mięso kroimy w cienkie plastry i przenosimy do miski Dodajemy sos ostrygowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Kurczak duszony w pomidorach

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. (…)

WIĘCEJ >

Kurczak w porach ze szparagami

Szparagi kroimy na 3-4 części (końcówki odcinamy) Mięso kroimy w paski Por kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy (…)

WIĘCEJ >