fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Plastry indyka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-45
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Plastry indyka z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na środkowej półce piekarnika kładziemy paprykę i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Batat obieramy i kroimy w krążki
  • Bakłażana kroimy w krążki
  • Cukinię kroimy wzdłuż na paski
  • Mięso kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Upieczoną paprykę przenosimy do plastikowego worka i studzimy
  • Następnie ściągamy z papryki skórkę, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy na kawałki
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy krążki batatu i bakłażana oraz paski cukinii, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, nakładamy na nie warzywa, sos pomidorowy i przykrywamy resztą mięsa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Indyk pierś (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bakłażan (240 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Batat (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl brzoskwiniowy

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dolewamy mleko, dodajemy cynamon i całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >