fbpx
logo
Szukaj
open close

Plastry indyka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7ae25b39-abd0-4a20-8141-997bc9bfd210
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Plastry indyka z warzywami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na środkowej półce piekarnika kładziemy paprykę i pieczemy przez ok. 30 minut
  • Batat obieramy i kroimy w krążki
  • Bakłażana kroimy w krążki
  • Cukinię kroimy wzdłuż na paski
  • Mięso kroimy w plastry
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Upieczoną paprykę przenosimy do plastikowego worka i studzimy
  • Następnie ściągamy z papryki skórkę, usuwamy gniazdo nasienne, a miąższ kroimy na kawałki
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papierze układamy krążki batatu i bakłażana oraz paski cukinii, skrapiamy tłuszczem i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po ok. 10 minutach obracamy warzywa na drugą stronę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (oregano) i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pomidory i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Na osobnej patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, nakładamy na nie warzywa, sos pomidorowy i przykrywamy resztą mięsa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Cukinia zielona (600 g)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia - duża, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa pieczone

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Zieleninę siekamy Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy wszystkie warzywa, polewamy tłuszczem, posypujemy zieleniną oraz przyprawami i delikatnie…

WIĘCEJ >

Łosoś z sosem holenderskim

Zieleninę drobno siekamy Do blendera wlewamy sok z cytryny, dodajemy żółtka i dokładnie blendujemy W rondlu roztapiamy tłuszcz Następnie roztopiony tłuszcz przelewamy do blendera i ponownie blendujemy Sos przelewamy do miski, dodajemy zieleninę, mieszamy i…

WIĘCEJ >

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >