Plastry z bakłażana z mozzarellą
Plastry z bakłażana z mozzarellą
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia)
- Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy na plastry bakłażana, przykrywamy pokrywką i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się mozzarelli (ok. 5-7 minut)
- Zieleninę siekamy
- Na talerzu układamy plastry bakłażana z mozzarellą i posypujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z bakłażanem.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (240 g)
- Ser mozzarella (100 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Olej MCT (10 ml)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1 g)
- Sól kłodawska (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…
WIĘCEJ >