Roladki z bakłażana i twarogu
Roladki z bakłażana i twarogu
Przygotowanie
- Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra.
- Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach.
- Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki, mieszamy z twarogiem oraz poszatkowanymi świeżymi ziołami.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na plastry bakłażana nakładamy twarożek, zawijamy i nabijamy na wykałaczkę.
- Gotowe roladki skrapiamy oliwą i dekorujemy pestkami granatu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Bakłażan (480 g)
- Ser twarogowy krowi półtłusty (200 g)
- Granat (40 g)
- Orzech włoski (32 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Mięta (świeża) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kiszone buraki
Buraczki myjemy, odkrawamy korzonek i zgrubienie łodygi Bulwę kroimy na kawałki lub plastry i wrzucamy do naczynia do kiszenia (ceramiczny garnek, gliniany garnek lub duży słoik wcześniej wyparzony) Dodajemy ząbki czosnku obrane z łupiny i…
WIĘCEJ >Komosanka z jabłkiem, bananem i masłem orzechowym
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Banana obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >Jajecznica z ziołami i oliwkami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…
WIĘCEJ >