fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z bakłażana i twarogu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2acf52a1-e31b-44da-ab88-21fc00d37691-2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladki z bakłażana i twarogu

Przygotowanie

  • Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra.
  • Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach.
  • Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki, mieszamy z twarogiem oraz poszatkowanymi świeżymi ziołami.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Na plastry bakłażana nakładamy twarożek, zawijamy i nabijamy na wykałaczkę.
  • Gotowe roladki skrapiamy oliwą i dekorujemy pestkami granatu.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Możesz także przyrządzić roladki z cukinii – wypróbuj powiązany przepis znajdujący się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 średnie bakłażany (480 g)
  • 1 kostka półtłustego twarogu (200 g)
  • 1 garść orzechów włoskich (30 g)
  • Świeże zioła np. mięta (ok. 10 g)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 garść pestek granatu do dekoracji (40 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Daktyle suszone z pestką

Usunąć pestki Zjeść

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >

Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem

Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…

WIĘCEJ >