Roladki z bakłażana i twarogu
Roladki z bakłażana i twarogu
Przygotowanie
- Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra.
- Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach.
- Orzechy włoskie siekamy na małe kawałki, mieszamy z twarogiem oraz poszatkowanymi świeżymi ziołami.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na plastry bakłażana nakładamy twarożek, zawijamy i nabijamy na wykałaczkę.
- Gotowe roladki skrapiamy oliwą i dekorujemy pestkami granatu.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Możesz także przyrządzić roladki z cukinii – wypróbuj powiązany przepis znajdujący się powyżej.
Autor
Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni
Lista składników
- 2 średnie bakłażany (480 g)
- 1 kostka półtłustego twarogu (200 g)
- 1 garść orzechów włoskich (30 g)
- Świeże zioła np. mięta (ok. 10 g)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 garść pestek granatu do dekoracji (40 g)
Potrzebny sprzęt
Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Piekarnik, Wykałaczki
Podobne tematy
Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Prażone tartaletki kokosowe z dyniowo-jabłkowym kremem
Zaczynamy od zrobienia PULPY DYNIOWEJ Dynię kroimy na pół, usuwamy miękki środek i pestki, resztę kroimy na kawałki, układamy na blaszce skórą do dołu i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę Następnie wyjmujemy…
WIĘCEJ >