fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz15-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Przygotowanie

Twarożek

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Sos

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Roladka

  • Cukinię myjemy i obieramy obieraczką, żeby uzyskać wstążki, obieramy tak długo, aż zetniemy całą cukinię
  • Rozkładamy plastry cukinii na desce, w taki sposób, żeby jeden zachodził na drugi
  • Na plastrach rozkładamy płaty łososia
  • Na łososia nakładamy twarożek
  • Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki grubości 2 cm
  • Na talerzu nakładamy buraczki
  • Na nich układamy roladki
  • Polewamy kilkoma łyżkami sosu z granatów

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składniki tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Na YouTube znajdziesz filmy pomocnicze na temat tego, jak wyciągnąć pestki z granatu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Twarożek

  • Pestki słonecznika obrane (75 g)
  • Woda po ogórkach kiszonych (25 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Woda (25 ml)
  • Granat (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Musztarda (5 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Koper (świeży) (5 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Roladka

  • Burak marynowany (315 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Napój kokosowy na ciepło

W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut

WIĘCEJ >

Karkówka z chipsami nori

Ustawiamy piekarnik na temp. 180 st. C Płatki nori targamy na kawałki, układamy na talerzu i posypujemy przyprawami oraz płatkami drożdżowymi Staramy się pokryć równomiernie każdy kawałek nori Następnie układamy je na płasko na papierze…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >