fbpx
logo
Szukaj
open close

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz15-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Przygotowanie

Twarożek

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Sos

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Roladka

  • Cukinię myjemy i obieramy obieraczką, żeby uzyskać wstążki, obieramy tak długo, aż zetniemy całą cukinię
  • Rozkładamy plastry cukinii na desce, w taki sposób, żeby jeden zachodził na drugi
  • Na plastrach rozkładamy płaty łososia
  • Na łososia nakładamy twarożek
  • Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki grubości 2 cm
  • Na talerzu nakładamy buraczki
  • Na nich układamy roladki
  • Polewamy kilkoma łyżkami sosu z granatów

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składniki tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Na YouTube znajdziesz filmy pomocnicze na temat tego, jak wyciągnąć pestki z granatu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Twarożek

  • Pestki słonecznika obrane (75 g)
  • Woda po ogórkach kiszonych (25 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
  • Woda (25 ml)
  • Granat (10 g)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Musztarda (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Koper (świeży) (5 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Roladka

  • Burak marynowany (315 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Łosoś wędzony (100 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zielony kremowy kurczak

Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym z cebulą pokrojoną w piórka. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy 15 minut.

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Wszystkie warzywa (poza ogórkami) dokładnie myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości) Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Ogórki kroimy w kostkę, a…

WIĘCEJ >

Chorizo z marchewką

Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut

WIĘCEJ >

Zielona zupa

Szpinak i rukolę gotujemy w wodzie przez 10 minut Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe i przyprawy Całość blendujemy Gotujemy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z ognia Jeżeli chcemy zagęścić zupę, dodajemy oddzielone wcześniej od…

WIĘCEJ >