Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów
Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów
Przygotowanie
Twarożek
- Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
- Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
- Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
- Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
- Doprawiamy solą i pieprzem
Sos
- Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
- Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
- Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
- Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i garnka
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Dodajemy pestki granatu
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sekund
Roladka
- Cukinię myjemy i obieramy obieraczką, żeby uzyskać wstążki, obieramy tak długo, aż zetniemy całą cukinię
- Rozkładamy plastry cukinii na desce, w taki sposób, żeby jeden zachodził na drugi
- Na plastrach rozkładamy płaty łososia
- Na łososia nakładamy twarożek
- Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki grubości 2 cm
- Na talerzu nakładamy buraczki
- Na nich układamy roladki
- Polewamy kilkoma łyżkami sosu z granatów
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składniki tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Na YouTube znajdziesz filmy pomocnicze na temat tego, jak wyciągnąć pestki z granatu.
Autor
Lista składników
Twarożek
- Pestki słonecznika obrane (75 g)
- Woda po ogórkach kiszonych (25 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos
- Oliwa z oliwek extra virgin (60 ml)
- Woda (25 ml)
- Granat (10 g)
- Miód lipowy (6 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
- Musztarda (5 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Koper (świeży) (5 g)
- Natka pietruszki (świeża) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Roladka
- Burak marynowany (315 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Łosoś wędzony (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Napój kokosowy na ciepło
W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut
WIĘCEJ >Karkówka z chipsami nori
Ustawiamy piekarnik na temp. 180 st. C Płatki nori targamy na kawałki, układamy na talerzu i posypujemy przyprawami oraz płatkami drożdżowymi Staramy się pokryć równomiernie każdy kawałek nori Następnie układamy je na płasko na papierze…
WIĘCEJ >Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >Bakłażan faszerowany sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…
WIĘCEJ >