Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów
Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów
Przygotowanie
Twarożek
- Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
- Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
- Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
- Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
- Doprawiamy solą i pieprzem
Sos
- Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
- Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
- Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
- Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
- Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
- Czosnek obrać i garnka
- Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
- Dodajemy pestki granatu
- Miksujemy blenderem przez około minutę
- Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
- Miksujemy około 10 sekund
Roladka
- Cukinię myjemy i obieramy obieraczką, żeby uzyskać wstążki, obieramy tak długo, aż zetniemy całą cukinię
- Rozkładamy plastry cukinii na desce, w taki sposób, żeby jeden zachodził na drugi
- Na plastrach rozkładamy płaty łososia
- Na łososia nakładamy twarożek
- Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki grubości 2 cm
- Na talerzu nakładamy buraczki
- Na nich układamy roladki
- Polewamy kilkoma łyżkami sosu z granatów
Rady dietetyka
Twarożek można zrobić również z orzechów nerkowca -jest równie smaczny.
Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.
Uwagi
Warto zacząć przygotowywać potrawę dzień wcześniej, ponieważ moczenie słonecznika zajmuje około 8 godz. Twarożek może stać w lodówce 3 dni.
Autor
Lista składników
- ½ cukinii (ok. 150 g)
- 100 g łososia wędzonego
- 315 g plastrów buraków marynowanych
Twarożek
- 75 g słonecznika łuskanego
- 25 ml wody z ogórków kiszonych
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Sos (na 750 ml, czyli około 8 porcji)
- ½ pęczka pietruszki (20 g)
- ½ pęczka koperku (20 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
- 1 łyżeczka musztardy (10 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
- ¼ granatu (25 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladowa gryczanka
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >Pączki bekonowe
Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.
WIĘCEJ >Puree z białej rzodkwi
Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…
WIĘCEJ >