fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz15-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

Przygotowanie

Twarożek

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Sos

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Roladka

  • Cukinię myjemy i obieramy obieraczką, żeby uzyskać wstążki, obieramy tak długo, aż zetniemy całą cukinię
  • Rozkładamy plastry cukinii na desce, w taki sposób, żeby jeden zachodził na drugi
  • Na plastrach rozkładamy płaty łososia
  • Na łososia nakładamy twarożek
  • Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki grubości 2 cm
  • Na talerzu nakładamy buraczki
  • Na nich układamy roladki
  • Polewamy kilkoma łyżkami sosu z granatów

Rady dietetyka

Twarożek można zrobić również z orzechów nerkowca -jest równie smaczny.

Dopasuj wszystkie składniki tego przepisu do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajdziesz w piktogramach.

Uwagi

Warto zacząć przygotowywać potrawę dzień wcześniej, ponieważ moczenie słonecznika zajmuje około 8 godz. Twarożek może stać w lodówce 3 dni.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • 100 g łososia wędzonego
  • 315 g plastrów buraków marynowanych

Twarożek

  • 75 g słonecznika łuskanego
  • 25 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Sos (na 750 ml, czyli około 8 porcji)

  • ½ pęczka pietruszki (20 g)
  • ½ pęczka koperku (20 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • 1 szklanka oliwy z oliwek extra virgin (250 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)
  • ¼ granatu (25 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy ‚lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >