logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz15-1-2

Roladki z cukinii faszerowane wędzonym łososiem i twarożkiem słonecznikowym na marynowanych burakach z sosem z granatów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz15-1-2

Przygotowanie

Twarożek

  • Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą
  • Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie
  • Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek
  • Miksujemy blenderem przez 3-4 min na jednolitą pastę
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Sos

  • Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni
  • Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki
  • Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki
  • Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności
  • Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi być drobno), dodać do oliwy
  • Czosnek obrać i garnka
  • Dodać musztardę, miód, ocet, sól i pieprz
  • Dodajemy pestki granatu
  • Miksujemy blenderem przez około minutę
  • Powoli dolewamy wodę, cały czas miksując
  • Miksujemy około 10 sekund

Roladka

  • Cukinię myjemy i obieramy obieraczką, żeby uzyskać wstążki, obieramy tak długo, aż zetniemy całą cukinię
  • Rozkładamy plastry cukinii na desce, w taki sposób, żeby jeden zachodził na drugi
  • Na plastrach rozkładamy płaty łososia
  • Na łososia nakładamy twarożek
  • Zwijamy w roladkę i kroimy w krążki grubości 2 cm
  • Na talerzu nakładamy buraczki
  • Na nich układamy roladki
  • Polewamy kilkoma łyżkami sosu z granatów

Uwagi

Przygotowanie twarożku, moczenie słonecznika zajmie 8 godz. dlatego warto zacząć przygotowywanie tej potrawy dzień wcześniej. Twarożek może stać w lodówce ze 3 dni

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 cukinia
  • 200 g łososia wędzonego
  • 300 g plastrów buraków marynowanych

Twarożek

  • 150 g słonecznika
  • 50 ml wody z ogórków kiszonych
  • 1 obrany ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sos (na 750 ml czyli około 8 porcji)

  • 500 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • ½ granatu
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Blender, Obieraczka do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Grillowany z boczkiem burger Ajwen

Cebulę kroimy w kostkę Wołowinę zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Do mięsa dodajemy sól, pieprz (…)

WIĘCEJ >

Kotlety wieprzowe w kokosowej panierce

Mięso myjemy i kroimy na kotlety o grubości 1 cm Oprószamy ziołami, kurkumą, solą i mąką kokosową Smażymy na patelni (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z gotowanym bażantem

Sałatę umyć, porwać palcami w mniejsze kawałki Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy (…)

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl