Polędwica w musztardowej marynacie
Polędwica w musztardowej marynacie
Przygotowanie
- Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej)
- Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5-7 minut (fasolka powinna być miękka, ale wciąż chrupiąca)
- Ugotowaną fasolkę odcedzamy, studzimy pod strumieniem zimnej wody i odstawiamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę skrapiamy tłuszczem i wstawiamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty
- Na blachę kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
- Po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
- Następnie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5-10 minut
- Do miski wlewamy tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy
- Rzodkiewki kroimy w plasterki i przenosimy do miski
- Dodajemy fasolkę oraz szpinak i całość dokładnie mieszamy
- Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach, a obok nakładamy sałatkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (500 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (500 g)
- Szpinak (250 g)
- Rzodkiewka (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Musztarda (20 g)
- Pieprz czarny (6 g)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Schab z gotowaną marchewką
Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…
WIĘCEJ >Kedgeree z ryżem curry
Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni kładziemy rybę, dolewamy mleko i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut Po tym…
WIĘCEJ >Owocowa owieczka
Banana kroimy w plastry (razem ze skórką) Z kiwi wycinamy kawałki na kształt uszek i nóżek Winogrono kroimy w bardzo cienkie plastry Jabłko kroimy w plastry Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt owieczki, tak…
WIĘCEJ >