fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica w musztardowej marynacie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-246
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica w musztardowej marynacie

Przygotowanie

  • Do miski wkładamy musztardę, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Mięso smarujemy musztardą i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. (ale nie dłużej)
  • Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 kawałki, a następnie gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5-7 minut (fasolka powinna być miękka, ale wciąż chrupiąca)
  • Ugotowaną fasolkę odcedzamy, studzimy pod strumieniem zimnej wody i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę skrapiamy tłuszczem i wstawiamy do piekarnika na ok. 2-3 minuty
  • Na blachę kładziemy mięso i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 5 minut
  • Następnie wyciągamy mięso z piekarnika, przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 5-10 minut
  • Do miski wlewamy tłuszcz oraz ocet i dokładnie mieszamy
  • Rzodkiewki kroimy w plasterki i przenosimy do miski
  • Dodajemy fasolkę oraz szpinak i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso kroimy w plastry i układamy na talerzach, a obok nakładamy sałatkę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (500 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (500 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Rzodkiewka (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Pieprz czarny (6 g)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >

Polędwiczki wieprzowe w zalewie

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy dżem, dolewamy wino i całość dokładnie mieszamy Do miski z marynatą wkładamy mięso i mieszamy, tak aby było nią równomiernie pokryte Następnie przykrywamy miskę folią i…

WIĘCEJ >

Filety drobiowe z pieczarkami

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w poprzek włókien Z pieczarek odcinamy nóżki (nóżki wyrzucamy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i połowę oliwy) Wrzucamy pieczarki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Następnie…

WIĘCEJ >

Duszona brukselka

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy brukselkę, dolewamy wodę, dodajemy przyprawy i dusimy przez ok. 7-8 minut (pod przykryciem)

WIĘCEJ >