fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica wołowa z imbirem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2e11a79-57a2-4d55-8124-30c10751ac71
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica wołowa z imbirem

Przygotowanie

  • Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
  • Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu i sok z limonki, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Z mięsa usuwamy widoczny tłuszcz, a następnie wkładamy mięso do miski z marynatą i mieszamy, tak aby było równomiernie nią pokryte
  • Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut
  • Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
  • Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie ściągamy mięso z patelni i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie wyschło
  • Cebulę obieramy i kroimy w plastry
  • Papryki kroimy w słupki (pestki usuwamy)
  • Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz oraz marynatę i podgrzewamy
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy papryki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, a obok układamy cebulę z paprykami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Papryka żółta (200 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z limonki (bio) (18 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka bakłażanowo- marchewkowa

Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana.  Warzywa kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy je na patelnię. Doprawiamy solą. Po około 10 minutach danie jest gotowe.

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >