Polędwica wołowa z imbirem
Polędwica wołowa z imbirem
Przygotowanie
- Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski
- Do miski wlewamy 3/4 ilości tłuszczu i sok z limonki, dodajemy przyprawy (chili i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Z mięsa usuwamy widoczny tłuszcz, a następnie wkładamy mięso do miski z marynatą i mieszamy, tak aby było równomiernie nią pokryte
- Miskę przykrywamy folią i odkładamy na ok. 30 minut
- Po tym czasie rozgrzewamy patelnię grillową
- Kładziemy mięso (marynaty nie wylewamy) i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Następnie ściągamy mięso z patelni i wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, aby nie wyschło
- Cebulę obieramy i kroimy w plastry
- Papryki kroimy w słupki (pestki usuwamy)
- Na patelnię wlewamy pozostały tłuszcz oraz marynatę i podgrzewamy
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy papryki i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Mięso kroimy w plastry i rozkładamy na talerzach, a obok układamy cebulę z paprykami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Papryka żółta (200 g)
- Papryka zielona (140 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Sok z limonki (bio) (18 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Chili w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z camembertem i z orzechami
Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >Kiełbasa parzona
½ litra wody wkładamy do lodówki Jelita wkładamy do miski i zalewamy ciepłą wodą, lekko mieszamy ręką Zmieniamy wodę i znowu mieszamy i tak z 3 razy Zostawiamy je w wodzie (jeśli wyschną, to nie da…
WIĘCEJ >Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem
Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…
WIĘCEJ >Pasztet z dziczyzny z grzybami
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godz. Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski…
WIĘCEJ >