fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica wołowa z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7be3220d-65cf-4080-b3f6-49ead2ea3e6e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica wołowa z papryką

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Mięso kroimy w plastry
  • Pomidory kroimy w ósemki
  • Paprykę kroimy w większą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając
  • Następnie przenosimy mięso na talerz (sok z patelni zachowujemy)
  • Na patelnię wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Do miski wlewamy wodę i sos Worcestershire, dodajemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy mieszankę na patelnię i dokładnie mieszamy
  • Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dodajemy pomidory, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso z warzywami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (500 ml)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Seler naciowy (150 g)
  • Marchew (135 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Liść laurowy (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Barszcz ukraiński

Do garnka wkładamy kości oraz mięso, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 1 godz. Następnie przecedzamy bulion i oddzielamy mięso od kości Na patelnię wrzucamy ćwikłę, dodajemy tłuszcz (oliwę), cukier oraz przecier pomidorowy i całość…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z ananasem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Piersi kroimy wzdłuż na pół, tak aby powstały cieńsze plastry Każdy plaster mięsa kładziemy na papier, a na wierzch kładziemy plaster ananasa Blachę…

WIĘCEJ >

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >