Polędwica wołowa z papryką
Polędwica wołowa z papryką
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Mięso kroimy w plastry
- Pomidory kroimy w ósemki
- Paprykę kroimy w większą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy mięso na talerz (sok z patelni zachowujemy)
- Na patelnię wrzucamy paprykę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Do miski wlewamy wodę i sos Worcestershire, dodajemy mąkę oraz cukier i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy mieszankę na patelnię i dokładnie mieszamy
- Na patelnię z powrotem kładziemy mięso, dodajemy pomidory, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Na talerze nakładamy ryż, a na wierzch mięso z warzywami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia wołowiny.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (600 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Wino czerwone wytrawne (500 ml)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler naciowy (150 g)
- Marchew (135 g)
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Liść laurowy (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Angielska pieczeń wołowa
Marchewki z pasternakami obieramy i kroimy na kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/4 ilości masła i oliwę) Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając Następnie przenosimy mięso na talerz Na…
WIĘCEJ >Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >Bagietka na ciepło z wołowiną, cebulą i serem feta
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę kroimy na 2-3 części Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy kawałki bagietki, a na nich układamy ser Blachę…
WIĘCEJ >Burger wołowy z sałatą rzymską, ogórkiem zielonym
Wołowiną mielimy w maszynce do mielenia mięsa, mieszamy i formujemy okrągłego burgera. Smażymy go na krwisto na 1 łyżce tłuszczu, lekko solimy. Sałatę drzemy w palcach. Rzodkiew i ogórka kroimy, a następnie układamy na sałacie….
WIĘCEJ >