fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica wieprzowa z miodem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-203
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica wieprzowa z miodem

Przygotowanie

  • Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na konsystencję bułki tartej, a następnie przenosimy do miski
  • Do miski z chlebem dodajemy marchew z jabłkiem oraz imbir z czosnkiem i całość dokładne mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy
  • Mięso rozcinamy wzdłuż boku (tak aby nie przeciąć go całkiem na pół) i rozkładamy
  • Następnie pokrywamy mięso mieszanką marchwiową, zamykamy i związujemy nicią kuchenną
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, smarujemy mieszanką miodową i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i czekamy ok. 10 minut, po czym usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z tuńczyka

Mięso wyjmujemy z lodówki, nacieramy pieprzem i odstawiamy na 10-15 minut by nie było zbyt schłodzone. Mocno rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową), dzięki smażeniu na tak przygotowanej patelni wszystkie soki zostaną w mięsie. Na rozgrzanej patelni…

WIĘCEJ >

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Komosanka sowa

Komosę ryżową gotujemy przez ok. 12-15 minut w mleku (w razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody) Kiwi obieramy i kroimy w plastry Z truskawki usuwamy szypułki i kroimy na pół Komosę przenosimy do miski i…

WIĘCEJ >

Azjatycka sałatka z kurczakiem

Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Kapustę, zieleninę i chili drobno siekamy Marchew obieramy i…

WIĘCEJ >