fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica wieprzowa z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5bf4a50-527b-44c6-8395-0227cffc58f4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwica wieprzowa z miodem

Przygotowanie

  • Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na konsystencję bułki tartej, a następnie przenosimy do miski
  • Do miski z chlebem dodajemy marchew z jabłkiem oraz imbir z czosnkiem i całość dokładne mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy
  • Mięso rozcinamy wzdłuż boku (tak aby nie przeciąć go całkiem na pół) i rozkładamy
  • Następnie pokrywamy mięso mieszanką marchwiową, zamykamy i związujemy nicią kuchenną
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, smarujemy mieszanką miodową i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i czekamy ok. 10 minut, po czym usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowana polędwica wołowa

Mięso dokładnie myjemy i oczyszczamy (usuwamy ścięgna) Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i mieszamy Marynatę wcieramy w mięso i (…)

WIĘCEJ >

Medalion z polędwiczki wieprzowej na ryżu z warzywami i duszoną marchewką z estragonem

Polędwiczkę kroimy na 3 części, lekko rozbijamy, żeby nadać kształt medalionu Solimy i pieprzymy Ryż gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie (…)

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min (…)

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek (…)

WIĘCEJ >