Polędwica wieprzowa z miodem
Polędwica wieprzowa z miodem
Przygotowanie
- Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na konsystencję bułki tartej, a następnie przenosimy do miski
- Do miski z chlebem dodajemy marchew z jabłkiem oraz imbir z czosnkiem i całość dokładne mieszamy
- Do osobnej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy
- Mięso rozcinamy wzdłuż boku (tak aby nie przeciąć go całkiem na pół) i rozkładamy
- Następnie pokrywamy mięso mieszanką marchwiową, zamykamy i związujemy nicią kuchenną
- Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, smarujemy mieszanką miodową i posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
- Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i czekamy ok. 10 minut, po czym usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Polędwicę możesz podawać np. z pieczonymi ziemniakami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
- Jabłko (180 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (105 g)
- Marchew (100 g)
- Miód lipowy (48 g)
- Sos sojowy (10 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Czosnek (5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Faszerowana papryka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki na ok. 3 minuty do garnka z wrzącą wodą Po tym czasie papryki odsączamy i…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i z chilli
Na patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy plasterki czosnku, krewetki i papryczkę chilli Podsmażamy na większym ogniu po około 1 minucie z każdej strony Doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki Układamy na talerzu ze…
WIĘCEJ >Kokosowy budyń z pietruszki
Pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na mleku przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Wyłączamy kuchenkę, dodajemy słodzik, ziarenka laski wanilii oraz białko i całość dokładnie blendujemy Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w…
WIĘCEJ >Kasza jaglana z cukinią
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w gorącej wodzie Gotujemy w gorącej wodzie 10-15 minut W międzyczasie ścieramy cukinię na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cukinię Dusimy na małym ogniu…
WIĘCEJ >