fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica wieprzowa z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5bf4a50-527b-44c6-8395-0227cffc58f4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica wieprzowa z miodem

Przygotowanie

  • Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na konsystencję bułki tartej, a następnie przenosimy do miski
  • Do miski z chlebem dodajemy marchew z jabłkiem oraz imbir z czosnkiem i całość dokładne mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy
  • Mięso rozcinamy wzdłuż boku (tak aby nie przeciąć go całkiem na pół) i rozkładamy
  • Następnie pokrywamy mięso mieszanką marchwiową, zamykamy i związujemy nicią kuchenną
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, smarujemy mieszanką miodową i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i czekamy ok. 10 minut, po czym usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – sówka z serem

Kromkę chleba smarujemy tłuszczem Z sera wycinamy kawałki na kształt kółek Salami kroimy na pół Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek, noska i nóżek Marchew obieramy i wycinamy kawałki na kształt oczek i piórek…

WIĘCEJ >

Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem (na wywarze kostnym)

Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Kurczak faszerowany sarną pieczony z gruszkami z grillowaną kalarepą

Włączamy piekarnik na 180 stopni Gruszkę kroimy na pół, połowę obieramy, kroimy w drobną kostkę Sarninę, razem z obranym czosnkiem mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Dodajemy rozmaryn Dodajemy pokrojoną gruszkę Lekko solimy,…

WIĘCEJ >

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >