fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica wieprzowa z miodem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb5bf4a50-527b-44c6-8395-0227cffc58f4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwica wieprzowa z miodem

Przygotowanie

  • Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na konsystencję bułki tartej, a następnie przenosimy do miski
  • Do miski z chlebem dodajemy marchew z jabłkiem oraz imbir z czosnkiem i całość dokładne mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy
  • Mięso rozcinamy wzdłuż boku (tak aby nie przeciąć go całkiem na pół) i rozkładamy
  • Następnie pokrywamy mięso mieszanką marchwiową, zamykamy i związujemy nicią kuchenną
  • Mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego, smarujemy mieszanką miodową i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45-60 minut
  • Po tym czasie wyciągamy naczynie z piekarnika i czekamy ok. 10 minut, po czym usuwamy z mięsa nić i kroimy w plastry

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać np. z pieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (700 g)
  • Jabłko (180 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Miód lipowy (48 g)
  • Sos sojowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto kokosowo – bananowo – gruszkowe

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić, a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera Dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Groch z kapustą

Groch gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 godz. (do miękkości), a następnie odcedzamy Chili i zieleninę drobno siekamy Kapustę drobno szatkujemy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wsypujemy nasiona gorczycy oraz przyprawy (kmin rzymski i curry)…

WIĘCEJ >

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru) Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika…

WIĘCEJ >

Sałata i pomidorki koktajlowe

Pomidorki kroimy na pół Do miski wkładamy sałatę oraz pomidorki i polewamy tłuszczem (lub sosem)

WIĘCEJ >