fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica z grzybami w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ebe5a0-314d-492a-83f0-5d676384a55d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica z grzybami w cieście

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy
  • Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na talerz
  • Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki oraz przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C i rozgrzewamy w nim formę do pieczenia
  • Na czystym blacie rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim płaty ciasta i sklejamy ich brzegi żółtkiem, robiąc 0,5 cm zakładkę
  • Na środku ciasta rozkładamy pieczarki, zostawiając po 5 cm wzdłuż każdego brzegu, a na pieczarkach rozkładamy mięso i owijamy farsz dokładnie ciastem, zaklejając z każdej strony
  • Wkładamy mięso do gorącej formy (złączeniem ciasta do dołu) i smarujemy żółtkiem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia i przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (750 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Woda (15 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kapusta z grzybami

Grzyby moczymy w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniamy się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku. Kapustę kroimy drobno, wkładamy do garnka, zalewamy 700 ml wody. Grzyby odcedzamy i kroimy drobno. Dodajemy do…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – niedźwiadek

Z chleba wycinamy kawałki na kształt niedźwiadka Na chleb nakładamy ser Rzodkiewkę kroimy w plastry Oliwkę zieloną kroimy w plastry Z oliwki czarnej wycinamy z oby stron po małym plasterku Z papryki wycinamy kawałek na…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Makaron z warzywami

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody Dodajemy ugotowany…

WIĘCEJ >