Polędwica z grzybami w cieście
Polędwica z grzybami w cieście
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy
- Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
- Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na talerz
- Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pieczarki oraz przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C i rozgrzewamy w nim formę do pieczenia
- Na czystym blacie rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim płaty ciasta i sklejamy ich brzegi żółtkiem, robiąc 0,5 cm zakładkę
- Na środku ciasta rozkładamy pieczarki, zostawiając po 5 cm wzdłuż każdego brzegu, a na pieczarkach rozkładamy mięso i owijamy farsz dokładnie ciastem, zaklejając z każdej strony
- Wkładamy mięso do gorącej formy (złączeniem ciasta do dołu) i smarujemy żółtkiem
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
- Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia i przystępujemy do krojenia
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Polędwicę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Wieprzowina polędwica (surowa) (750 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Cebula (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Jajo żółtko (20 g)
- Woda (15 ml)
- Sól morska (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z wołowiną i grzybami
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, mieszamy i odstawiamy Mięso, cebulę i grzyby kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i…
WIĘCEJ >Rosół wołowy
Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki Seler naciowy kroimy na kawałki Mięso wyciągamy z…
WIĘCEJ >Tosty z awokado i jajem
Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy widelcem na papkę Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…
WIĘCEJ >