fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica z grzybami w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ebe5a0-314d-492a-83f0-5d676384a55d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Polędwica z grzybami w cieście

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy
  • Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na talerz
  • Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki oraz przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C i rozgrzewamy w nim formę do pieczenia
  • Na czystym blacie rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim płaty ciasta i sklejamy ich brzegi żółtkiem, robiąc 0,5 cm zakładkę
  • Na środku ciasta rozkładamy pieczarki, zostawiając po 5 cm wzdłuż każdego brzegu, a na pieczarkach rozkładamy mięso i owijamy farsz dokładnie ciastem, zaklejając z każdej strony
  • Wkładamy mięso do gorącej formy (złączeniem ciasta do dołu) i smarujemy żółtkiem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia i przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (750 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Woda (15 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >

Gulasz z łopatki z cebulą

Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w gulaszową kostkę, a następnie oprószamy przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy do momentu, aż się zarumieni Cebulę obieramy i kroimy na pół…

WIĘCEJ >

Koktajl malinowy

Banana obieramy Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo – ziemniaczana z szynką

Kalafior podzielić na małe różyczki Ziemniaki pokroić w kostkę Szynkę pokroić w paseczki Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej Wszystkie pokrojone składniki wrzucić do miski Dodać oliwę, musztardę Posolić i popieprzyć, zamieszać

WIĘCEJ >