fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica z grzybami w cieście

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49ebe5a0-314d-492a-83f0-5d676384a55d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica z grzybami w cieście

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy żółtko i dokładnie roztrzepujemy
  • Mięso nacieramy przyprawami (solą i pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Kładziemy mięso i podsmażamy przez ok. 3-5 minut z każdej strony, a następnie odkładamy mięso na talerz
  • Na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pieczarki oraz przyprawy (tymianek) i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Następnie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C i rozgrzewamy w nim formę do pieczenia
  • Na czystym blacie rozkładamy papier do pieczenia, układamy na nim płaty ciasta i sklejamy ich brzegi żółtkiem, robiąc 0,5 cm zakładkę
  • Na środku ciasta rozkładamy pieczarki, zostawiając po 5 cm wzdłuż każdego brzegu, a na pieczarkach rozkładamy mięso i owijamy farsz dokładnie ciastem, zaklejając z każdej strony
  • Wkładamy mięso do gorącej formy (złączeniem ciasta do dołu) i smarujemy żółtkiem
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
  • Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia i przystępujemy do krojenia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Polędwicę możesz podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina polędwica (surowa) (750 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Jajo żółtko (20 g)
  • Woda (15 ml)
  • Sól morska (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z wołowiną i grzybami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Dodajemy połowę tłuszczu, mieszamy i odstawiamy Mięso, cebulę i grzyby kroimy w cienkie plasterki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i…

WIĘCEJ >

Rosół wołowy

Do garnka wkładamy mięso, zalewamy wodą, dodajemy sól i zaczynamy gotować Cebulę oraz czosnek obieramy i opalamy Marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy obieramy i kroimy na kawałki Seler naciowy kroimy na kawałki Mięso wyciągamy z…

WIĘCEJ >

Tosty z awokado i jajem

Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy widelcem na papkę Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >