fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica wołowa z awokado

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-230
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica wołowa z awokado

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Awokado z cebulą obieramy, kroimy w cienkie plasterki (z awokado usuwamy pestkę) i przenosimy do miski
  • Dolewamy pozostały tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Patelnię grillową smarujemy tłuszczem (olejem)
  • Mięso wyciągamy z marynaty, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Mięso nakładamy na talerze, a na wierzch nakładamy awokado z cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Chrzan tarty (8 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Filety z combra jagnięcego

Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >

Dyniowe musli

Zagotowujemy dynię z mlekiem kokosowym i daktylami. Kiedy potrawa się zagotuje, zmniejszamy ogień, dodajemy cynamon i trzymamy jeszcze chwilę na niedużym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą.

WIĘCEJ >

Zapiekanka warzywna

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180-200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Papryki kroimy w większą kostkę (gniazda nasienne usuwamy) Cukinię i bakłażana kroimy w plastry Pomidorki kroimy na pół Cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >