Polędwica wołowa z awokado
Polędwica wołowa z awokado
Przygotowanie
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
- Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
- Awokado z cebulą obieramy, kroimy w cienkie plasterki (z awokado usuwamy pestkę) i przenosimy do miski
- Dolewamy pozostały tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
- Patelnię grillową smarujemy tłuszczem (olejem)
- Mięso wyciągamy z marynaty, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
- Mięso nakładamy na talerze, a na wierzch nakładamy awokado z cebulą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (680 g)
- Awokado (140 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
- Chrzan tarty (8 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >Kurczak z rozmarynem i cytryną
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron) Następnie przenosimy…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z jajkiem
Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
WIĘCEJ >