fbpx
logo
Szukaj
open close

Polędwica wołowa z awokado

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce4492219-dcb2-48dd-9af3-e4a199867784
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Polędwica wołowa z awokado

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy połowę tłuszczu (oliwy) i połowę soku z cytryny, chrzan oraz przyprawy (oregano) i całość dokładnie mieszamy
  • Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego), polewamy marynatą i odstawiamy na ok. 30 minut
  • Awokado z cebulą obieramy, kroimy w cienkie plasterki (z awokado usuwamy pestkę) i przenosimy do miski
  • Dolewamy pozostały tłuszcz (oliwę) i sok z cytryny, dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
  • Patelnię grillową smarujemy tłuszczem (olejem)
  • Mięso wyciągamy z marynaty, kładziemy na patelnię i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony (do momentu uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia)
  • Mięso nakładamy na talerze, a na wierzch nakładamy awokado z cebulą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia polędwicy.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (680 g)
  • Awokado (140 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (10 ml)
  • Chrzan tarty (8 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie płaskie, Nóż, Patelnia grillowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >

Kurczak z rozmarynem i cytryną

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do momentu, aż będzie złote z obu stron) Następnie przenosimy…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z jajkiem

Pomidory krojone gotujemy przez chwilę Następnie dodajemy masło i przyprawy Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)

WIĘCEJ >