fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomarańczowe ciasteczka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c542e960c-79f3-445e-9719-1f84321daf16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomarańczowe ciasteczka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski
  • Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy przez ok. 5 minut (do momentu, aż powstanie gładka masa)
  • Mąki przesiewamy do miski z tłuszczem i mieszamy na gładką masę
  • Masę przekładamy do szprycy o otworze szerokości 1 cm i wyciskamy z ciasta na papier do pieczenia małe krążki
  • Papier do pieczenia przenosimy na blachę i pieczemy ciasteczka przez ok. 15 minut (do momentu, aż będą złote)
  • Następnie przenosimy ciasteczka na metalowy ruszt i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy na ciasteczka łącząc po dwie sztuki i lekko dociskając do siebie
  • Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 4-5 ciasteczek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Masło klarowane ghee (180 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (15 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Słodkie ciasteczka cynamonowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go Do miski wsypujemy drożdże i 1/3 ilości cukru białego, (…)

WIĘCEJ >

Owsiane ciasteczka kokosowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wrzucamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka owsiane z rodzynkami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia Do miski wkładamy tłuszcz i ucieramy na (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka bakaliowe

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C (z funkcją termoobiegu) Wszystkie orzechy oraz suszone owoce siekamy na kawałki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Ciasteczka dyniowe

Mąkę, sól, proszek, sodę i cynamon mieszamy razem. Masło miksujemy przez ok. 5 minut, a potem jeszcze chwilę z cukrem. (…)

WIĘCEJ >