fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomarańczowe ciasteczka

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c542e960c-79f3-445e-9719-1f84321daf16
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomarańczowe ciasteczka

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski
  • Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy przez ok. 5 minut (do momentu, aż powstanie gładka masa)
  • Mąki przesiewamy do miski z tłuszczem i mieszamy na gładką masę
  • Masę przekładamy do szprycy o otworze szerokości 1 cm i wyciskamy z ciasta na papier do pieczenia małe krążki
  • Papier do pieczenia przenosimy na blachę i pieczemy ciasteczka przez ok. 15 minut (do momentu, aż będą złote)
  • Następnie przenosimy ciasteczka na metalowy ruszt i pozostawiamy do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy ser, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i dokładnie mieszamy
  • Masę przenosimy na ciasteczka łącząc po dwie sztuki i lekko dociskając do siebie
  • Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 4-5 ciasteczek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Masło klarowane ghee (180 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Serek homogenizowany (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (50 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (15 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z papryką

Mięso kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plasterki Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mięso i mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką W…

WIĘCEJ >

Krewetki w papierze ryżowym

Krewetki oczyszczamy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 3 minuty Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron i zalewamy wrzącą wodą na 6-7 minut Gdy makaron zmięknie – dokładnie go odcedzamy i kroimy nożyczkami na krótsze…

WIĘCEJ >

Naleśniki kasztanowe

Mąkę przesiewamy przez sito Dolewamy wody i mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >