fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Słodkie ciasteczka cynamonowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15b44e9d-4feb-41e4-9f2e-b1f646eb8800
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Słodkie ciasteczka cynamonowe

Przygotowanie

  • Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go
  • Do miski wsypujemy drożdże i 1/3 ilości cukru białego, dolewamy ciepłą wodę (3 łyżki) i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby pojawiła się piana
  • Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sól oraz pozostały biały cukier i mieszamy, następnie pośrodku formujemy zagłębienie
  • Dodajemy mieszankę drożdży i połowę roztopionego tłuszczu, wybijamy jaja oraz dolewamy pozostałą ciepłą wodę i całość mieszamy drewnianą łyżką
  • Ciasto przenosimy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy przez ok. 10 minut
  • Następnie przenosimy ciasto do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy i odkładamy na ok. 1 godz., aby dwukrotnie zwiększyło objętość
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Do miski wsypujemy cukier trzcinowy oraz przyprawy (cynamon), dodajemy pozostały tłuszcz i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej odrobinę mieszaniny
  • Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 20 cm
  • Ciasto smarujemy pozostałą mieszanką cynamonową, po czym zwijamy formując wałek
  • Wałek kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm i układamy na blasze
  • Blachę odstawiamy na ok. 30 minut, aby ciasto wyrosło
  • Następnie pieczemy ciasteczka przez ok. 25 minut
  • Przed podaniem posypujemy ciasteczka cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 4 ciasteczka.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciasteczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (600 g)
  • Masło klarowane ghee (250 g)
  • Woda (225 ml)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Cynamon mielony (6 g)
  • Drożdże w proszku (3 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Łyżka drewniana, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Stolnica, Wałek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Nutella z awokado

Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…

WIĘCEJ >

Domowy placek z dyni

Tłuszcz kroimy w kostkę (powinien być schłodzony) Jaja wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy Dynię obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Do malaksera wsypujemy mąkę Włączamy urządzenie i stopniowo dodajemy tłuszcz, aż…

WIĘCEJ >

Frytki z dyni

Dynię obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w…

WIĘCEJ >