fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pomidorowy kurczak z chili

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-121
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pomidorowy kurczak z chili

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili, posypujemy cukrem, polewamy połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut mieszamy)
  • Po tym czasie przenosimy pomidorową mieszankę do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
  • Następnie zawartość blendera przenosimy do rondla, dodajemy sok z limonki i gotujemy przez ok. 10 minut (do zgęstnienia)
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (kminem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Mięso podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Chili (20 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Kolendra (świeża) (9 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka smażona z pietruszką i chili

Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Sałatka pomidorowa z kaparami

Pomidory kroimy w ćwiartki i przenosimy na sitko Następnie posypujemy solą i czekamy ok. 5-10 minut, a następnie przenosimy do miski Kapary drobno siekamy i przenosimy do osobnej miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy…

WIĘCEJ >