fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidorowy kurczak z chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c452104ba-1fde-4347-a1b7-984e6b457dec
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pomidorowy kurczak z chili

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili, posypujemy cukrem, polewamy połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut mieszamy)
  • Po tym czasie przenosimy pomidorową mieszankę do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
  • Następnie zawartość blendera przenosimy do rondla, dodajemy sok z limonki i gotujemy przez ok. 10 minut (do zgęstnienia)
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (kminem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Mięso podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z chili.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Papryka żółta (180 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Wieprzowina z chili na słodko

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Mięso kroimy w cienkie paski, krojąc w poprzek włókien Papryki kroimy w plasterki Ananasa (…)

WIĘCEJ >

Pikantne chili z fasolką

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy (…)

WIĘCEJ >

Chili con carne z jelenia

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej Mielimy mięso na standardowym sitku Paprykę kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >