fbpx
logo
Szukaj
open close

Pomidorowy kurczak z chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c452104ba-1fde-4347-a1b7-984e6b457dec
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pomidorowy kurczak z chili

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili, posypujemy cukrem, polewamy połową tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut mieszamy)
  • Po tym czasie przenosimy pomidorową mieszankę do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą masę
  • Następnie zawartość blendera przenosimy do rondla, dodajemy sok z limonki i gotujemy przez ok. 10 minut (do zgęstnienia)
  • Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (kminem i papryką)
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy z każdej strony przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przenosimy mięso na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Mięso podajemy z sosem pomidorowym i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z chili.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk mięso mielone (400 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Bulion mięsny (300 ml)
  • Papryka żółta (180 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Chili w proszku (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet prawie serowy

Jajka blendujemy z płatkami drożdżowymi, papryką wędzoną i szczyptą soli. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Wylewamy masę na patelnię i smażymy do czasu gdy dół omleta się zetnie i zarumieni. Omlet obracamy i smażymy z…

WIĘCEJ >

Kurczak z karmelizowaną cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w plasterki Mięso wkładamy w folię kuchenną i rozpłaszczamy wałkiem do ciasta Następnie przenosimy mięso do płaskiego naczynia, dodajemy 1/4 soku z pomarańczy oraz przyprawy (imbir), dokładnie mieszamy i zostawiamy w…

WIĘCEJ >

Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…

WIĘCEJ >

Filety rybne z ziołową pastą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Zieleninę grubo siekamy i przenosimy do robota kuchennego Do robota kuchennego dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz sok z cytryny i całość miksujemy na jednolitą…

WIĘCEJ >