fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantne chili z fasolką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2c00d406-f0fb-40a0-a50e-1cccecf49ee1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantne chili z fasolką

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Chili drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne usuwamy)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i chili i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy marchew z papryką, mieszamy i całość podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Fasolkę odsączamy z zalewy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie do rondla dodajemy fasolkę, pomidory i przecier pomidorowy, dolewamy bulion, mieszamy i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z chili.

Chili możesz podawać z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Fasola czerwona z puszki (400 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Bulion jarski (300 ml)
  • Marchew (200 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Papryka zielona (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Chili (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >

Grillowane halloumi z sałatką

Ser kroimy w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Awokado obieramy i kroimy w plastry Na talerzu układamy wszystkie warzywa i skrapiamy…

WIĘCEJ >

Koktajl miętowe mango

Myjemy mango, obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę Myjemy liście sałaty rzymskiej oraz liście mięty Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze Dolewamy 2 szklanki wody Blendujemy

WIĘCEJ >

Jagnięcina po jamajsku

Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do płaskiego naczynia Do miski wsypujemy przyprawy (ziele angielskie, cynamon, pieprz i sól) i dokładnie mieszamy Następnie posypujemy mięso z każdej strony przyprawami, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki…

WIĘCEJ >