Przegrzebki zapiekane z porami
Przegrzebki zapiekane z porami
Przygotowanie
- Przegrzebki dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie kroimy przegrzebki w poprzek na pół
- Białe części porów kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie plasterki
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pory i smażymy przez ok. 10-15 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy na małym ogniu)
- Dodajemy śmietankę, mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
- Pory wkładamy do foremek i układamy na nich przegrzebki
- Foremki wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, po czym podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z przegrzebkami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Przegrzebki (świeże) (400 g)
- Por (280 g)
- Śmietanka kremówka 30% (40 ml)
- Masło (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Szafran (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.