fbpx
logo
Szukaj
open close

Purée z selera i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc158ab9a-4a09-402d-9ed5-c5f3d38887aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Purée z selera i ziemniaków

Przygotowanie

  • Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Selery z ziemniakami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
  • Dodajemy tłuszcz, mleko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), zieleninę oraz sok z cytryny i ponownie całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Seler korzeń (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Cukinia kiszona z imbirem

Cukinię kromy w słupki lub w pół plastry i układamy do słoików Imbir z czosnkiem obieramy W garnku zagotowujemy wodę Dodajemy sól i rozpuszczamy Do słoików z cukinią dokładamy koper, imbir, czosnek oraz ziele angielskie,…

WIĘCEJ >

Grecki dip z pieczonego bakłażana

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Bakłażana wkładamy do formy, a następnie do piekarnika na ok. 15-20 minut (bakłażan powinien nabrać objętości, a skórka dość ciemnego koloru) Po tym czasie wyciągamy bakłażana z piekarnika…

WIĘCEJ >

Udka kurczaka z cytryną i czosnkiem

Udka obieramy ze skóry i przenosimy do miski Czosnek obieramy i dodajemy do miski z udkami Do miski z udkami dodajemy tłuszcz, sok i skórkę z cytryny oraz przyprawy (liście laurowe) i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem po hindusku

Mięso kroimy w kostkę (lub w paski) i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz przyprawy (sól, pieprz i paprykę słodką) i całość dokładnie mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8…

WIĘCEJ >