fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z selera i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc158ab9a-4a09-402d-9ed5-c5f3d38887aa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée z selera i ziemniaków

Przygotowanie

  • Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Selery z ziemniakami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
  • Dodajemy tłuszcz, mleko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), zieleninę oraz sok z cytryny i ponownie całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Seler korzeń (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko kokosowe (45 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki drobiowe z fetą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze filety Następnie każdy filet wkładamy między dwa kawałki folii i lekko rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5…

WIĘCEJ >

Sztuka mięsa z grilla

Rozgrzewamy grill Mięso posypujemy przyprawami z każdej strony, kładziemy na rozgrzany grill i grillujemy przez ok. 4-5 minut z każdej strony Grillowane mięso podajemy z keczupem i musztardą

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Schab w sojowej marynacie

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dodajemy ocet, sos sojowy, cukier, miód oraz przyprawy (pieprz) i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki…

WIĘCEJ >