fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée z selera i ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-180
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Purée z selera i ziemniaków

Przygotowanie

  • Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać)
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Selery z ziemniakami odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka i tłuczemy na jednolitą masę
  • Dodajemy tłuszcz, mleko oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), zieleninę oraz sok z cytryny i ponownie całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia równie smacznych purée z innych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Seler korzeń (500 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Masło (50 g)
  • Mleko krowie (45 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka drewniana, Nóż, Obieraczka do warzyw, Praska do czosnku, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica – ptaszek

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy boczek i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący Następnie przenosimy boczek na talerz Na patelnię wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i podsmażamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Paprykę kroimy…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Przyprawa „antyrakowa”

Wszystkie składniki po kolei zmielić w młynku elektrycznym a następnie wymieszać razem. Przechowywać w suchym pojemniku i bez dostępu światła.

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…

WIĘCEJ >