fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Purée ziemniaczane ze szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0a6e01c4-f245-4585-b1fe-1bb0531fe023
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Purée ziemniaczane ze szpinakiem

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Szpinak drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
  • W garnku podgrzewamy mleko
  • Dodajemy śmietanę, musztardę wraz z przyprawami i mieszamy
  • Dodajemy szpinak i mieszamy
  • Zawartość garnka przenosimy do garnka z ziemniakami i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
  • Następnie posypujemy ziemniaki serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (1000 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Ser Parmezan (15 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jęczmienna

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej odzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z truskawkami

Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >