Purée ziemniaczane ze szpinakiem
Purée ziemniaczane ze szpinakiem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Szpinak drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Ziemniaki odcedzamy i tłuczemy na jednolitą masę
- W garnku podgrzewamy mleko
- Dodajemy śmietanę, musztardę wraz z przyprawami i mieszamy
- Dodajemy szpinak i mieszamy
- Zawartość garnka przenosimy do garnka z ziemniakami i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki przenosimy do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozkładamy
- Następnie posypujemy ziemniaki serem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaczków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (1000 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Śmietana 18% (100 g)
- Szpinak (100 g)
- Musztarda (20 g)
- Ser Parmezan (15 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasza jęczmienna
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej odzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
WIĘCEJ >Jajka w szynce na sałacie
Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z truskawkami
Owoce: Wiśnie drylujemy Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek Omlet: Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >