fbpx
logo
Szukaj
open close

Pyszna kanapka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbccb0fd3-0429-4c3d-9a06-00637c456e21
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pyszna kanapka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Następnie wkładamy paprykę do torebki foliowej, zamykamy i czekamy do ostygnięcia
  • Obieramy paprykę ze skórki, usuwamy pestki i kroimy miąższ na paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy ocet, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, po czym odstawiamy patelnię
  • Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze filety
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Bułki kroimy na pół i smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Na połówki bułek kładziemy mięso oraz ser i wstawiamy do opiekacza
  • Gdy ser się rozpuści – kładziemy na bułki paprykę, cebulę i rukolę, całość smarujemy majonezem i przykrywamy pozostałymi połówkami bułek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bułka pszenna (320 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Rukola (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (80 g)
  • Masło klarowane ghee (60 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Opiekacz, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak z fasolą i cynamonem

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. Co ok. 1 godz. obracamy mięso na…

WIĘCEJ >

Parówki i surówka z rzodkiewką

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Koper siekamy Do miski wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy Parówki wykładamy na talerz

WIĘCEJ >

Smoothie ze świeżym szpinakiem

Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią

Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) Zalewamy gorącą wodą Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody) Gotujemy do miękkości…

WIĘCEJ >