Pyszna kanapka z kurczakiem
Pyszna kanapka z kurczakiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Paprykę smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Następnie wkładamy paprykę do torebki foliowej, zamykamy i czekamy do ostygnięcia
- Obieramy paprykę ze skórki, usuwamy pestki i kroimy miąższ na paski
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dolewamy ocet, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, po czym odstawiamy patelnię
- Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze filety
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
- Bułki kroimy na pół i smarujemy tłuszczem (masłem)
- Na połówki bułek kładziemy mięso oraz ser i wstawiamy do opiekacza
- Gdy ser się rozpuści – kładziemy na bułki paprykę, cebulę i rukolę, całość smarujemy majonezem i przykrywamy pozostałymi połówkami bułek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bułka pszenna (320 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Rukola (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Majonez (80 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Ser żółty (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kurczak z fasolą i cynamonem
Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy przyprawy (cynamon) oraz wino i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 6 godz. Co ok. 1 godz. obracamy mięso na…
WIĘCEJ >Parówki i surówka z rzodkiewką
Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Rzodkiewkę kroimy w plastry Koper siekamy Do miski wkładamy wszystkie warzywa, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i mieszamy Parówki wykładamy na talerz
WIĘCEJ >Smoothie ze świeżym szpinakiem
Szpinak i wszystkie owoce dokładnie myjemy. Mango/melona obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Ze szpinaku odcinamy korzeń i łodygi. Mango/melona razem ze szpinakiem wkładamy do blendera, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki i zalewamy…
WIĘCEJ >Kotlety mielone z sarny z suszonymi grzybami, duszonymi ziemniakami i grillowaną cukinią
Ziemniaki: Obieramy, płuczemy Kroimy w kawałki (nie ma znaczenia czy duże czy małe, wystarczy każdego ziemniaka na 4 części przekroić) Zalewamy gorącą wodą Lekko solimy (płaska łyżeczka soli na dwa litry wody) Gotujemy do miękkości…
WIĘCEJ >