Pyszna kanapka z kurczakiem
Pyszna kanapka z kurczakiem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Paprykę smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
- Następnie wkładamy paprykę do torebki foliowej, zamykamy i czekamy do ostygnięcia
- Obieramy paprykę ze skórki, usuwamy pestki i kroimy miąższ na paski
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dolewamy ocet, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, po czym odstawiamy patelnię
- Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze filety
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
- Bułki kroimy na pół i smarujemy tłuszczem (masłem)
- Na połówki bułek kładziemy mięso oraz ser i wstawiamy do opiekacza
- Gdy ser się rozpuści – kładziemy na bułki paprykę, cebulę i rukolę, całość smarujemy majonezem i przykrywamy pozostałymi połówkami bułek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bułka pszenna (320 g)
- Kurczak pierś (300 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Rukola (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Majonez (80 g)
- Masło klarowane ghee (60 g)
- Ser żółty (60 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Ocet balsamiczny (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiące kanapki z kurczakiem
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Paprykę kładziemy na środkowej półce w piekarniku i pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż skóra zacznie się wybrzuszać)…
WIĘCEJ >Kanapki z jajem i warzywami
Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Kanapki smarujemy serem Pomidorki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w pół plastry Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Na kanapki nakładamy warzywa, jaja…
WIĘCEJ >Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso…
WIĘCEJ >Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…
WIĘCEJ >