fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pyszna kanapka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-72
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pyszna kanapka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę smarujemy tłuszczem (oliwą), kładziemy na blachę i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut
  • Następnie wkładamy paprykę do torebki foliowej, zamykamy i czekamy do ostygnięcia
  • Obieramy paprykę ze skórki, usuwamy pestki i kroimy miąższ na paski
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy ocet, mieszamy i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, po czym odstawiamy patelnię
  • Mięso kroimy poziomo na pół, aby otrzymać cieńsze filety
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5 minut z każdej strony
  • Bułki kroimy na pół i smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Na połówki bułek kładziemy mięso oraz ser i wstawiamy do opiekacza
  • Gdy ser się rozpuści – kładziemy na bułki paprykę, cebulę i rukolę, całość smarujemy majonezem i przykrywamy pozostałymi połówkami bułek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bułka pszenna (320 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Rukola (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Majonez (80 g)
  • Masło (60 g)
  • Ser żółty (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Ocet balsamiczny (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Opiekacz, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wywar z kurczaka

Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…

WIĘCEJ >

Omlet z dodatkiem koziego sera

Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…

WIĘCEJ >

Tuńczyk z kukurydzianą salsą

Paprykę kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Limonkę kroimy w cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy kukurydzę i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (smażymy do…

WIĘCEJ >

Szparagi zawijane boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Szparagi dokładnie myjemy i odcinamy końcówki Następnie każdego szparaga owijamy plastrem boczku i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10-15…

WIĘCEJ >