Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami
Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy
- Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby nie było surowe)
- Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego grilla i podpiekamy na chrupiące grzanki
- Pomidorki kroimy na pół
- Ser kroimy w plastry
- Cebulę kroimy w krążki
- Kromki chleba smarujemy tłuszczem (masłem)
- Następnie na połowę kromek nakładamy sałatę, mięso, ser, pomidorki oraz cebulę i przykrywamy druga połową kromek
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych kanapek.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Pomidor koktajlowy (80 g)
- Ser Mozzarella (60 g)
- Cebula czerwona (25 g)
- Sałata masłowa (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Prawdziwe masło (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chałwa sezamowo-makowa
Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…
WIĘCEJ >Tropikalna sałatka z syropem
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia) Syrop przecedzamy przez sitko i…
WIĘCEJ >