fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce38f1b56-d767-4401-b4e3-a4bf2ec227a9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby nie było surowe)
  • Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego grilla i podpiekamy na chrupiące grzanki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Ser kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Kromki chleba smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Następnie na połowę kromek nakładamy sałatę, mięso, ser, pomidorki oraz cebulę i przykrywamy druga połową kromek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Ser Mozzarella (60 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta musztardowa z białej fasoli

Fasolę, musztardę, czosnek i oliwę z oliwek miksujemy na gładką pastę. Dodajemy majeranek, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.

WIĘCEJ >

Roladki z indyka nadziewane serem

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mięso posypujemy serem, dodajemy zieleninę i zawijamy w roladki Przygotowujemy trzy talerze – na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, a na trzeci…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z ciecierzycą i jarmużem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Jarmuż siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy jarmuż oraz ciecierzycę i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy komosę oraz przyprawy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty

WIĘCEJ >