fbpx
logo
Szukaj
open close

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce38f1b56-d767-4401-b4e3-a4bf2ec227a9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby nie było surowe)
  • Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego grilla i podpiekamy na chrupiące grzanki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Ser kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Kromki chleba smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Następnie na połowę kromek nakładamy sałatę, mięso, ser, pomidorki oraz cebulę i przykrywamy druga połową kromek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Ser Mozzarella (60 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chałwa sezamowo-makowa

Nasiona sezamu mielimy w młynku elektrycznym. Mak gotujemy w wodzie ok. 20-30 minut i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też kupić mak mielony – wtedy wystarczy jedynie zalać go niewielką ilością wrzątku i…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Dorsza dzielimy na pół Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy łyżkę tłuszczu Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W…

WIĘCEJ >

Tropikalna sałatka z syropem

Imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki Do rondla wlewamy wodę, dodajemy imbir oraz cukier i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut (do zgęstnienia) Syrop przecedzamy przez sitko i…

WIĘCEJ >