fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce38f1b56-d767-4401-b4e3-a4bf2ec227a9
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kanapka na ciepło z kurczakiem i warzywami

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w paski
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), wsypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby nie było surowe)
  • Kromki chleba wkładamy do rozgrzanego grilla i podpiekamy na chrupiące grzanki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Ser kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Kromki chleba smarujemy tłuszczem (masłem)
  • Następnie na połowę kromek nakładamy sałatę, mięso, ser, pomidorki oraz cebulę i przykrywamy druga połową kromek

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (150 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Ser Mozzarella (60 g)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Sałata masłowa (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Grill, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)

Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa ze schabem

Pomidor kroimy w cząstki Ogórka kroimy w półksiężyce Dynię kładziemy na talerzu Obok układamy pomidora, ogórka i liście sałaty Na wierzchu kładziemy plastry wędliny Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >