Kanapka z jajkiem sadzonym
Kanapka z jajkiem sadzonym
Przygotowanie
- Pomidora kroimy w plastry
- Kromkę chleba smarujemy tłuszczem
- Na kromkę kładziemy sałatę i pomidora
- Pieczarkę kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy plastry pieczarki i podsmażamy przez ok. 5-7 minut
- Podsmażone pieczarki przenosimy na kanapkę
- Na patelnię dokładamy tłuszcz
- Wybijamy jajo i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białka)
- Usmażone jajo przenosimy na kanapkę i posypujemy przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kanapek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (51 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Pomidor (20 g)
- Pieczarka (świeża) (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sałata masłowa (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Portobello z jajem i boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy nóżki i wydrążamy środek Następnie kładziemy pieczarki na papier (spodem do góry), skrapiamy tłuszczem (oliwą) i posypujemy przyprawami Do pieczarek…
WIĘCEJ >Jajecznica, parówki i boczek
Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji Rozgrzewamy osobną patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok….
WIĘCEJ >Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą
Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…
WIĘCEJ >Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę…
WIĘCEJ >