fbpx
logo
Szukaj
open close

Chrupiące kanapki z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbc8c1fe5-d796-4087-b574-39389627f0db
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Chrupiące kanapki z kurczakiem

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę kładziemy na środkowej półce w piekarniku i pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż skóra zacznie się wybrzuszać)
  • Następnie przenosimy paprykę do torebki foliowej i odstawiamy
  • Gdy papryka ostygnie – ściągamy z niej skórkę, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w drobną kostkę
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Każdą pierś kroimy poziomo na pół, aby otrzymać dwa, cieńsze filety
  • Następnie każdy filet lekko rozbijamy
  • Przygotowujemy trzy miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka, które delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z serem) wsypujemy bułkę tartą i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie kładziemy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20-30 minut
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy majonez i mieszamy
  • Bułki kroimy na pół i każdą połówkę smarujemy majonezem
  • Następnie kładziemy na połówki bułek mięso, miąższ z papryki oraz szpinak i przykrywamy drugą połówką bułki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Awokado (140 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kanapki żytnie z awokado, jajem i ogórkiem

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy (…)

WIĘCEJ >

Kanapki z serem pleśniowym, suszoną morelą i oliwkami

Bagietkę kroimy w plastry Każdy plaster smarujemy tłuszczem Na kanapki nakładamy sałatę, ser, morelę oraz oliwkę i całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze (…)

WIĘCEJ >

Kanapki z warzywami, mozzarellą i wędzonym łososiem

Ogórka obieramy i kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Mozzarellę kroimy w plastry Kromki smarujemy tłuszczem, układamy (…)

WIĘCEJ >

Kanapki z chleba gryczanego z ogórkiem i sałatą

Chleb smarujemy masłem Na kromki kładziemy sałatę Ogórki kroimy w plasterki i układamy na kanapkach

WIĘCEJ >