Chrupiące kanapki z kurczakiem
Chrupiące kanapki z kurczakiem
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Paprykę kładziemy na środkowej półce w piekarniku i pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż skóra zacznie się wybrzuszać)
- Następnie przenosimy paprykę do torebki foliowej i odstawiamy
- Gdy papryka ostygnie – ściągamy z niej skórkę, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w drobną kostkę
- Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
- Każdą pierś kroimy poziomo na pół, aby otrzymać dwa, cieńsze filety
- Następnie każdy filet lekko rozbijamy
- Przygotowujemy trzy miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka, które delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z serem) wsypujemy bułkę tartą i mieszamy
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie kładziemy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20-30 minut
- Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy majonez i mieszamy
- Bułki kroimy na pół i każdą połówkę smarujemy majonezem
- Następnie kładziemy na połówki bułek mięso, miąższ z papryki oraz szpinak i przykrywamy drugą połówką bułki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.
Autor
Lista składników
- Awokado (140 g)
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kanapki żytnie z awokado, jajem i ogórkiem
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Awokado obieramy i kroimy w paski Ogórka obieramy i kroimy w plastry Jaja odcedzamy, obieramy ze skorupki i kroimy w plastry Kromki chleba…
WIĘCEJ >Kanapki z serem pleśniowym, suszoną morelą i oliwkami
Bagietkę kroimy w plastry Każdy plaster smarujemy tłuszczem Na kanapki nakładamy sałatę, ser, morelę oraz oliwkę i całość posypujemy przyprawami
WIĘCEJ >Kanapki (grzanki) z fetą i siekaną sałatą
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Bułkę kroimy w plastry i układamy na papierze Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie sałatę drobno siekamy Z…
WIĘCEJ >Kanapki z warzywami, mozzarellą i wędzonym łososiem
Ogórka obieramy i kroimy w plastry Awokado obieramy i kroimy w paski Mozzarellę kroimy w plastry Kromki smarujemy tłuszczem, układamy na nich wszystkie warzywa oraz łososia i posypujemy przyprawami
WIĘCEJ >