fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chrupiące kanapki z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-37
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chrupiące kanapki z kurczakiem

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Paprykę kładziemy na środkowej półce w piekarniku i pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż skóra zacznie się wybrzuszać)
  • Następnie przenosimy paprykę do torebki foliowej i odstawiamy
  • Gdy papryka ostygnie – ściągamy z niej skórkę, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w drobną kostkę
  • Temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C
  • Każdą pierś kroimy poziomo na pół, aby otrzymać dwa, cieńsze filety
  • Następnie każdy filet lekko rozbijamy
  • Przygotowujemy trzy miski, do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wlewamy białka, które delikatnie roztrzepujemy, a do trzeciej (miski z serem) wsypujemy bułkę tartą i mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Każdy kawałek mięsa panierujemy w kolejności podanych misek, a następnie kładziemy na papier i wkładamy blachę do piekarnika na ok. 20-30 minut
  • Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy majonez i mieszamy
  • Bułki kroimy na pół i każdą połówkę smarujemy majonezem
  • Następnie kładziemy na połówki bułek mięso, miąższ z papryki oraz szpinak i przykrywamy drugą połówką bułki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kanapek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bułka pszenna (320 g)
  • Kurczak pierś (300 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Jajo białko (62 g)
  • Majonez (60 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – poranne sówki

Ogórka obieramy i kroimy w paski Z chleba gryczanego wycinamy kółka, a z tych kółek kółka Z chleba pytlowego wycinamy kółka na wielkość wyciętych kółek z chleba gryczanego, tak by weszły w otwory Marchew obieramy…

WIĘCEJ >

Kasza jaglana z musem dyniowym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji, a następnie odcedzamy Kaszę przenosimy do miski, dodajemy mus dyniowy i mieszamy

WIĘCEJ >

Smażony łosoś

Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie rybę przyprawiamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

WIĘCEJ >