Rejuvelac
Rejuvelac
Przygotowanie
- Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc)
- Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą
- Stawiamy na cały dzień na parapecie, gdzie w ciągu dnia jest najwięcej słońca
- W ciągu dnia ze dwa razy przepłukujemy i odcedzamy komosę i odkładamy na parapet
- Powinna zacząć lekko kiełkować
- Wieczorem zalej 4 szklankami wody, przykryj gazą i zostaw na 2 dni
- Po tym czasie przecedź płyn przez sito do jakiegoś naczynia, przelej go do słoika, zakręć i włóż do lodówki
- Można pić od razu lub trzymać w lodówce przez tydzień czasu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (800 ml)
- Komosa ryżowa biała (180 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Sałata z orzechami włoskimi i awokado
Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >Karmel daktylowy
Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na gładką masę.
WIĘCEJ >