Ryż i pieczone warzywa
Ryż i pieczone warzywa
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ze szparagów odcinamy końcówki
- Pomidorki kroimy na pół
- Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry
- Cebulę kroimy w piórka
- Wszystkie warzywa układamy na papierze, polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- W tym czasie gotujemy ryz we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
- Na talerz nakładamy ryż i warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z ryżem.
Autor
Lista składników
- Ryż basmati (100 g)
- Szparag (60 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Marchew (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Cebula czerwona (25 g)
- Papryka pepperoni czerwona (19 g)
- Papryka pepperoni zielona (19 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz warzywny z soczewicą
W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek
WIĘCEJ >Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym
Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…
WIĘCEJ >