fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż i pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a434938-e54a-45b0-94a4-5b684ee4298d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż i pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ze szparagów odcinamy końcówki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Wszystkie warzywa układamy na papierze, polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryz we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
  • Na talerz nakładamy ryż i warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z ryżem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (100 g)
  • Szparag (60 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Papryka pepperoni czerwona (19 g)
  • Papryka pepperoni zielona (19 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomarańcza

Pomarańczę umyć i obrać ze skóry Podzielić na cząstki

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny z soczewicą

W garnku zagotowujemy osoloną wodę Marchewki z dynią obieramy i kroimy na kawałki Do wrzącej wody wrzucamy marchew i gotujemy przez ok. 5 minut Dodajemy dynię i gotujemy razem przez ok. 5 minut, a następnie…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >