fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż i pieczone warzywa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4a434938-e54a-45b0-94a4-5b684ee4298d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż i pieczone warzywa

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ze szparagów odcinamy końcówki
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę kroimy w piórka
  • Wszystkie warzywa układamy na papierze, polewamy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • W tym czasie gotujemy ryz we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy
  • Na talerz nakładamy ryż i warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych dań z ryżem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ryż basmati (100 g)
  • Szparag (60 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Cebula czerwona (25 g)
  • Papryka pepperoni czerwona (19 g)
  • Papryka pepperoni zielona (19 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Batat pieczony z ryżem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (jak na załączonym obrazku) Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier kładziemy połówki batatu, skrapiamy…

WIĘCEJ >

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy

Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy

WIĘCEJ >