fbpx
Szukaj
open close

Ryż po tajsku z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15601d18-3265-49d6-bb00-6c3ade69a704
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż po tajsku z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy sos ostrygowy i całość dokładnie mieszamy
  • Cebulkę drobno siekamy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ryż przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie ryż odcedzamy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą, tak aby sięgała ok. 2 cm powyżej ryżu
  • Zagotowujemy wodę z ryżem, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
  • Na ryżu układamy kawałki mięsa, na wierzch kładziemy cebulkę, szparagi, grzyby i cukinię, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki, a mięso białe)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Szparag (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Shiitake (świeży) (70 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Chili drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i (…)

WIĘCEJ >

Duszone pory z ryżem

Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 (…)

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >

Batat pieczony z ryżem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Batat obieramy i kroimy na pół, a następnie kroimy na skos tworząc kratkę (…)

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować (…)

WIĘCEJ >