fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż po tajsku z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c15601d18-3265-49d6-bb00-6c3ade69a704
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż po tajsku z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy sos ostrygowy i całość dokładnie mieszamy
  • Cebulkę drobno siekamy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ryż przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie ryż odcedzamy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą, tak aby sięgała ok. 2 cm powyżej ryżu
  • Zagotowujemy wodę z ryżem, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
  • Na ryżu układamy kawałki mięsa, na wierzch kładziemy cebulkę, szparagi, grzyby i cukinię, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki, a mięso białe)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Szparag (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Shiitake (świeży) (70 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Brownies z żurawinami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st. C Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do rondla wkładamy tłuszcz oraz połamaną czekoladę i podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się Następnie ściągamy rondel…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z wędzoną papryką

Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zapiekane pomidory z ryżem i ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z pomidorów odcinamy czubki i łyżeczką oddzielamy miąższ z nasionami (czubki i miąższ z nasionami zachowujemy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu…

WIĘCEJ >