fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż po tajsku z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-313
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż po tajsku z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem
  • Chili drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Do miski z mięsem dodajemy sos ostrygowy i całość dokładnie mieszamy
  • Cebulkę drobno siekamy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części
  • Cukinię kroimy w cienkie plastry
  • Zieleninę grubo siekamy
  • Ryż przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Następnie ryż odcedzamy, przenosimy do garnka i zalewamy wodą, tak aby sięgała ok. 2 cm powyżej ryżu
  • Zagotowujemy wodę z ryżem, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn
  • Na ryżu układamy kawałki mięsa, na wierzch kładziemy cebulkę, szparagi, grzyby i cukinię, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy całość na małym ogniu przez ok. 20-25 minut (do momentu, aż ryż będzie miękki, a mięso białe)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Kurczak pierś (400 g)
  • Szparag (300 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Shiitake (świeży) (70 g)
  • Cebula dymka (40 g)
  • Chili (20 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Sos ostrygowy (10 g)
  • Imbir korzeń (5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią i pomidorami

Cukinię myjemy i kroimy w kostkę Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię, rozgrzaną oliwę Dodajemy pomidory. Obsmażamy około 8 minut, aż pomidory popękają Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu Do ugotowanego makaronu dajemy warzywa. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Omlet z awokado i rukolą

Jaja wybijamy do miski, dodajemy przyprawy (jeśli są podane w składnikach) i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się jaj) Awokado obieramy…

WIĘCEJ >