fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-57
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnie wrzucamy cebulę oraz zieleninę (tymianek) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i przecier, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kładziemy mięso i wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 40 minut
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną (bazylią)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Przecier pomidorowy (400 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Wołowina z rukolą

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Pomidory kroimy w cienkie cząstki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy cebulę do miski, a patelnię…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z rzodkwią

Cytrynę kroimy na pół Czosnek obieramy Rzodkiew obieramy i kroimy w ćwiartki Marchewki obieramy i kroimy w słupki Skórę kurczaka nacieramy cytryną, a następnie wkładamy cytrynę do wnętrza Do wnętrza kurczaka wkładamy również połowę czosnku…

WIĘCEJ >