fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cffa59814-dddf-41a6-bf45-7444c000da61
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor)
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso przenosimy na talerz
  • Na patelnie wrzucamy cebulę oraz zieleninę (tymianek) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i przecier, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu kładziemy mięso i wkładamy naczynie do piekarnika na ok. 40 minut
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną (bazylią)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Kurczak pierś (450 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy skórkę z (…)

WIĘCEJ >

Ryż po tajsku z kurczakiem

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski z mięsem (…)

WIĘCEJ >

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Chili drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i (…)

WIĘCEJ >

Kolorowy ryż z warzywami

Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż (…)

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >