fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z pomidorami i kolendrą

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-297
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z pomidorami i kolendrą

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy pomidory i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go zakryła) i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ryż odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ryż i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy zawartość blendera, dolewamy bulion i wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Dodajemy groszek, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn, a ryż będzie miękki)
  • Zieleninę (kolendrę) grubo siekamy
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy sok z cytryny, przyprawy (pieprz) oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Groszek z boczkiem i miętą

Groszek zielony gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 10-15 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy cebulę z boczkiem…

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami w cieście

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Kurczak curry z dynią i szpinakiem

Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy. Wstawiamy na 7 godzin na tryb…

WIĘCEJ >