fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z pomidorami i kolendrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb154025-3e3e-46b0-ba47-99238fadfb65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż z pomidorami i kolendrą

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy pomidory i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go zakryła) i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ryż odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ryż i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy zawartość blendera, dolewamy bulion i wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Dodajemy groszek, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn, a ryż będzie miękki)
  • Zieleninę (kolendrę) grubo siekamy
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy sok z cytryny, przyprawy (pieprz) oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Jarmuż (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Wietnamska zupa z wołowiną

Mięso zawijamy w folię kuchenną i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut Po tym czasie wyciągamy mięso z zamrażarki, odwijamy z folii i kroimy w plastry Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, osuszamy i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem Przygotowujemy kawałki papieru do pieczenia i folii aluminiowej (tyle kawałków ile mamy ziemniaków) Ziemniaki smarujemy tłuszczem Na folię…

WIĘCEJ >

Sorbet zakochanych

Banany obrać, pokroić w plasterki Włożyć do jakiegoś pudełka, które będzie miało proste dno, np. pudełko prostokątne lub małe litrowe wiaderko Wiśnie wydrylować i włożyć do innego pudełka z prostym dnem Owoce włożyć do zamrażarki…

WIĘCEJ >