fbpx
logo
Szukaj
open close

Ryż z pomidorami i kolendrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdb154025-3e3e-46b0-ba47-99238fadfb65
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ryż z pomidorami i kolendrą

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy pomidory i całość dokładnie blendujemy
  • Do miski wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go zakryła) i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Następnie ryż odcedzamy i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy ryż i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Dodajemy zawartość blendera, dolewamy bulion i wodę, mieszamy i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Dodajemy groszek, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut (gotujemy do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn, a ryż będzie miękki)
  • Zieleninę (kolendrę) grubo siekamy
  • Ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy sok z cytryny, przyprawy (pieprz) oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Jarmuż (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (12 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz biały (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kolorowy ryż z warzywami

Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż (…)

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >

Kasza, kurczak, ryż i dynia

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy (…)

WIĘCEJ >

Pomidorowy ryż gotowany

Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż (…)

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować (…)

WIĘCEJ >